Κόσμος

Ενέδρα Τούρκων σε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα - Σφοδρή ανταλλαγή πυρών στη Β.Συρία - Πόλεμος για τον έλεγχο του πετρελαίου

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα δέχτηκε σφοδρά πυρά από τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία τζιχαντιστές στη Συρία, χωρίς να υπάρξουν απώλειες, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αμερικανικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν κοντά στο Καμίσλι σε πορεία προς τις πετρελαιοπηγές όπως αποκάλυψε νωρίτερα το Πενταπόσταγμα. Τα συριακά πετρέλαια αποτελούν τον κύριο στόχο των ΗΠΑ για γεωπολιτικό έλεγχο της περιοχής, καθώς και του Ισλαμικού Κράτους και της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί συνεχώς την ενεργειακή-οικονομική αναβάθμισή της.

Η αμερικανική φάλαγγα ταξίδευε κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Μ4 - ο οποίος εκτείνεται παράλληλα με τα τουρκικά σύνορα μέσω γης που κατέλαβε η Τουρκία κατά τη διάρκεια της «ειρηνευτικής της επιχείρησης» τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο την Κυριακή.

Οι Αμερικανοί δέχθηκαν σφοδρά πυρά από "εδάφη ελεγχόμενα από φιλότουρκους μαχητές" του λεγόμενου "Συριακού Εθνικού Στρατού" (πρώην FSA), ανέφερε η ρωσική ανακοίνωση. Κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Η αναφερθείσα ανταλλαγή πυρών πραγματοποιήθηκε εν μέσω αμερικανικής απόσυρσης από τη Βόρεια Συρία, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν πολεμήσει παράλληλα με τις κουρδικές πολιτοφυλακές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (IS, ISIS). Η απόσυρση με εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επικρίθηκε έντονα για το "πράσινο φως" που έδινε σε μια τουρκική στρατιωτική καταστολή ενάντια στους Κούρδους, τους οποίους η Άγκυρα (και μόνο η Άγκυρα) θεωρεί τρομοκράτες.

Μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων, δεν αποχώρησαν όλες οι δυνάμεις των ΗΠΑ προς το Ιράκ, καθώς σημαντικός αριθμός στρατιωτικού προσωπικού έχει σε άλλα μέρη της χώρας με σκοπό τη φρούρηση πετρελαιοπηγών, και τη διατήρηση του ελέγχου αυτών σε κουρδικά και αμερικανικά χέρια.

https://twitter.com/NPA_English/status/1191056314807570432

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ