Κόσμος

Γερμανία: "Κλονίζεται" το CDU για το ενδεχόμενο συμπόρευσης με το AfD

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση στη Θουριγγία έχει χάσει έδαφος όπως όλα δείχνουν, με αποτέλεσμα, πολλά τοπικά στελέχη να «φλερτάρουν» με το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Τι αναφέρει ο γγ. της CDU.

Η οδυνηρή ήττα στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη Θουριγγία κλονίζει συθέμελα το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ. Στο κρατίδιο των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων οι συντηρητικοί απώλεσαν σχεδόν το ένα τρίτο της εκλογικής τους επιρροής αλλά και το στάτους του ισχυρότερου κόμματος του κρατιδίου. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Θουριγγία Μάικ Μόρινγκ «φλέρταρε» καταρχήν με τους νικητές των εκλογών, το κόμμα της Αριστεράς, προκαλώντας ηχηρές αντιδράσεις στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών καθώς η Die Linke θεωρείται εν γένει κόκκινο πανί.

Τις τελευταίες μέρες ωστόσο τοπικά στελέχη της CDU στη Θουριγγία στρέφουν το βλέμμα τους όλο και περισσότερο προς το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που με κεντρικό υποψήφιο τον ακραιφνή ακροδεξιό Χέκε κατάφερε να αναδειχθεί δεύτερη δύναμη στο κρατίδιο.

«Παράλογη η συζήτηση»

Και ενώ ο ίδιος ο Μόρινγκ τηρεί σιγή ιχθύος για αυτή την «έκκληση συντηρητικών μελών της Χριστιανικής Ένωσης στη Θουριγγία», που προτείνουν το άνοιγμα προς το AfD, ο γγ. της CDU στη Θουριγγία Ρέιμοντ Βαλκ επιχείρησε να καθησυχάσει το συντηρητικό στρατόπεδο επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ανοχή μιας συγκυβέρνησης SPD, Linke και Πρασίνων, ούτε ένας συνασπισμός ή διαπραγματεύσεις συνεργασίας με το AfD ή τη Linke».

Ακόμη πιο σαφής ήταν ο γενικός γραμματέας της CDU Πάουλ Τσίμιακ. «Το AfD σπέρνει μίσος και επιχειρεί να διχάσει τη χώρα. […] Θεωρώ παράλογη τη συζήτηση για ενδεχόμενη συνεργασία με το AfD στη Θουριγγία». O ίδιος παρέπεμψε σε απόφαση κομματικού συνεδρίου που αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασιών με το AfD ή την Αριστερά.

Η «έκκληση», την οποία υπογράφουν 17 στελέχη της δεύτερης και τρίτης γραμμής της CDU στη Θουριγγία, τάσσεται μεν απλώς υπέρ συνομιλιών με όλα τα δημοκρατικά εκλεγμένα κόμματα. Εκλαμβάνεται όμως περισσότερο ως ένα μήνυμα προς τους εθνολαϊκιστές. Διότι οι 17 στηρίζουν αναφανδόν τη θέση του αντιπροέδρου της Κ.Ο. της CDU στη Βουλή της Θουριγγίας Μίχαελ Χέιμ, ο οποίος δήλωσε ότι «μαθηματικά "βγαίνει" μια συμμαχία AfD, CDU και FDP (Φιλελευθέρων). Πιστεύω ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί εκ προοιμίου».

SPD καλεί CDU να πάρει επίσημα θέση

Ο επικεφαλής της CDU στη Θουριγγία Μόρινγκ πάντως δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τις προθέσεις του. Ο ίδιος φέρεται να προκρίνει καταρχήν μια κυβέρνηση μειοψηφίας του κόμματός του με τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Θουριγγία εξελίσσεται όχι μόνον σε γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες αλλά και σε πρόβλημα για την πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Ο γενικός γραμματέας των συγκυβερνώντων στο Βερολίνο Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ κάλεσε την υπουργό Άμυνας να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «ανοίγματος» προς την άκρα δεξιά. «Το τείχος στα δεξιά της CDU εμφανίζει όλο και μεγαλύτερες ρωγμές. Είναι καιρός να σταματήσει αυτό», έγραψε στο twitter. Γεγονός είναι πάντως ότι σε αντίθεση με ορισμένες μεμονωμένες τάσεις στα κρατίδια, σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι συντηρητικοί της Μέρκελ απορρίπτουν κάθε μορφή συνεργασίας με τους δεξιούς αλλά και την Αριστερά. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

 

πηγή: dw.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ