Κόσμος

Γεμίζει η Μέση Ανατολή ρωσικούς S400 - Τουρκία: Τους πήραμε για να τους χρησιμοποιήσουμε

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συζητούν τους όρους παράδοσης του συστήματος S-400 Triumph με σύμβαση που υπογράφηκε το 2017, δήλωσε στο RIA Novosti η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας Μαρία Βοροβιόβα.

Σημείωσε επίσης ότι αρκετές χώρες στη Μέση Ανατολή ενδιαφέρονται για το ρωσικό σύστημα S-400.

"Η προσφυγή όλων των ξένων πελατών που ενδιαφέρονται για το καλύτερο σύστημα αεροπορικής άμυνας αυτού του κόσμου, που είναι κατά τάξη μεγέθους υψηλότερη από τα συστήματα που προσφέρουν οι ανταγωνιστές, θα εξεταστεί με τον προβλεπόμενο τρόπο", ανέφερε

Το S-400 "Triumph" είναι ένα μοντέρνο σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας που έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει αεροσκάφη, κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου του μεσαίου εύρους, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε στόχους εδάφους. Η εμβέλειά του είναι 400 χιλιόμετρα και είναι ικανή να καταστρέψει στόχους σε υψόμετρο μέχρι 30 χιλιόμετρα.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας δήλωσε το Σάββατο πως η Τουρκία αγόρασε τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 για να τα χρησιμοποιήσει, όχι για να τα βάλει στην άκρη.

Η δήλωση του Ισμαήλ Ντεμίρ έρχεται λίγες ημέρες μετά από τις συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον όπου συζήτησαν μια σειρά ζητημάτων που επηρεάζουν τις σχέσεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων -απειλών για την αγορά των ρωσικών συστημάτων από την Τουρκία.

Ο Ντιμίρ δήλωσε ότι δεν είναι λογικό για οποιαδήποτε χώρα να αγοράσει ένα τέτοιο σύστημα και στη συνέχεια να το παραμερίσει, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον είχαν ως στόχο να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

"Δεν είναι σωστή προσέγγιση να πούμε "δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε για χάρη τους" για ένα σύστημα που αγοράσαμε από αναγκαιότητα και πληρώσαμε τόσο πολλά χρήματα", δήλωσε ο Demir στο CNN Türk. "Έχουμε συμμαχικές σχέσεις με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρέπει να συνεχίσουμε και να σεβαστούμε τις συμφωνίες που υπογράψαμε", δήλωσε.

Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να εργάζονται ως μέρος ενός κοινού μηχανισμού που αποσκοπούσε στην αξιολόγηση του αντίκτυπου των S-400 στην υπόθεση των F-35, δήλωσε ο κορυφαίος βοηθός του Erdoğan την Παρασκευή.

Ο Ντιμίρ δήλωσε ότι η κίνηση έδειξε χαλάρωση στη θέση της Ουάσιγκτον και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει μέτρα που θα αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τους S-400s μετά τις συνομιλίες.

"Ως πιστός φίλος και σύμμαχος, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα αν υπάρχουν κίνδυνοι που έχουμε παραβλέψει σε αυτό το θέμα", δήλωσε ο Demir. "Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε μια μέση λύση στο θέμα S-400, εφ 'όσον οι δύο πλευρές είναι ανοιχτές".

Ο Τούρκος αξιωματικός της άμυνας δήλωσε επίσης ότι το τουρκικό προσωπικό συνέχισε την εκπαίδευσή του σχετικά με τους S-400 στη Ρωσία, ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θα έρθει κανένα ρωσικό προσωπικό στην Τουρκία για να λειτουργήσει τα συστήματα αυτά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ