Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Οι ασκήσεις των ΗΠΑ με τη Ν. Κορέα θέτουν σε κίνδυνο τον διάλογο

Μετά από την ανακοίνωση του Πενταγώνου πως οι ΗΠΑ θα διεξάγουν άσκηση με τη Νότια Κορέα, η Πιονγκγιανγκ, καταδίκασε τις επερχόμενες κοινές αεροπορικές ασκήσεις της Ουάσινγκτον με τη Σεούλ, χαρακτηρίζοντας τες εμπόδιο για το διάλογο μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.

Σε πρόσφατη δήλωση, αξιωματούχος της Πιονγκγιάνγκ καταδίκασε τις επερχόμενες κοινές αεροπορικές ασκήσεις της Ουάσινγκτον με τη Σεούλ, χαρακτηρίζοντας τες εμπόδιο για το διάλογο μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.

Λίγες μέρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα διεξάγουν αεροπορικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα ο Κον Γιονγκ Καν της Βόρειας Κορέας, πρεσβευτής του Υπουργείου Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας , δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ «ισοδυναμεί με δήλωση σύγκρουσης».

«Η αμερικανική απερίσκεπτη στρατιωτική φρενίτιδα είναι μια εξαιρετικά προκλητική και επικίνδυνη πράξη ρίψης μιας υγρής κουβέρτας πάνω από τη σπίθα του διαλόγου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ σε σημείο εξαφάνισής του», δήλωσε ο διπλωμάτης την Πέμπτη, όπως ανέφερε το KCNA Watch.
«Κανείς δεν θα πιστέψει ότι οι μεταβαλλόμενες ασκήσεις πολέμου θα αλλάξουν και τον χαρακτήρα επιθετικότητας τους», σημείωσε ακόμη.

Οι ασκήσεις ονόματι «Vigilant Ace» ακυρώθηκαν πέρυσι αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι ήταν «πολύ ακριβές» και εμπόδιζαν τις διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, ταυτίστηκε με τις απόψεις του Τραμπ όταν ανακοίνωσε ότι οι ασκήσεις «Foal Eagle 2019 θα μειωθούν» και θα διατηρηθούν σε επίπεδο που δεν θα είναι επιβλαβές για τη διπλωματία.

Ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος υπενθύμισε στην Ουάσινγκτον αυτή την πρόσφατη ιστορία για τις κοινές ασκήσεις στην περιοχή και υποστήριξε ότι η Πιονγκγιάνγκ «είχε υπογραμμίσει πολλές φορές ότι μια προγραμματισμένη κοινή στρατιωτική άσκηση μπορεί να εμποδίσει τις διμερείς σχέσεις να προχωρήσουν και να μας αναγκάσουν να επανεξετάσουμε τα κρίσιμα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει».

«Η υπομονή μας πλησιάζει στα όρια της» σημείωσε και πρόσθεσε «δεν θα παραβλέψουμε ποτέ τις απερίσκεπτες στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ».
Τι απαντά το Πεντάγωνο
Το Πεντάγωνο απάντησε στις παραπάνω δηλώσει χωρίς να φαίνεται να «ιδρώνει το αυτί του».

«Δεν κλιμακώνουμε ούτε διενεργούμε τις ασκήσεις μας με βάση την οργή της Βόρειας Κορέας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντέιβιντ Ίστμπορν, στην εφημερίδα The Japan Times την Πέμπτη.
«Οι ασκήσεις μας ... διασφαλίζουν την ετοιμότητα και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, ενώ παράλληλα δίνουν στους διπλωμάτες το χώρο που χρειάζονται για να έχουν ανοικτές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές