Κόσμος

Βόμβα από αναλυτή του «Brookings»: Απομακρύνετε τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα από την Τουρκία

«Οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις έχουν βυθιστεί σε ένα νέο ναδίρ. Τον περασμένο μήνα, ένας γερουσιαστής, στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πρότεινε την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) υποδήλωνε την ετοιμότητα να χρησιμοποιήσει (η Αμερική) στρατιωτική δύναμη εναντίον του δύστροπου συμμάχου της. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ δεν έχουν καμία δουλειά στην Τουρκία. Ήρθε η ώρα να τα φέρετε πίσω (στην Αμερική)».

Τα παραπάνω γράφει ο αναλυτής Στίβεν Πίφερ (Steven Pifer), σε έκθεσή του για το Ινστιτούτο «Brookings», την περίφημη «δεξαμενή σκέψης» της Ουάσιγκτον, μεταδίδει το Hellas Journal.

Τίτλος της ανάλυσης: «It’s time to get US nukes out of Turkey». Σημειώνει: «Τα σημάδια μιας τεντωμένης και επιδεινούμενης σχέσης είναι δύσκολο να τα χάσει κανείς.

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο ολοένα και πιο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας, έχει απομακρυνθεί από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντιθέτως, καλλιεργεί ενεργά μια στενή σχέση με τον συνάδελφο του αυταρχικό ηγέτη (της Ρωσίας) Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αποδεικνύουν οι οκτώ συναντήσεις τους μόνο εφέτος.

Ο Ερντογάν απέρριψε τους πυραύλους αεροπορικής άμυνας των ΗΠΑ, των Patriot υπέρ των ρωσικών πυραύλων S-400s που είναι ασύμβατοι με το ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Τουρκία από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35, αφήνοντας το ζήτημα της απόκτησης των μαχητικών της επόμενης γενιάς από την Τουρκία, κυριολεκτικά στον αέρα».

Ο αναλυτής προσθέτει:

«Μετά την εξευτελιστική απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει το μικρό στρατιωτικό άγημα των ΗΠΑ από την ανατολική Συρία, ο Ερντογάν έδωσε εντολή στον τουρκικό στρατό για μια μεγάλη επίθεση.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Τραμπ δεν έδειξε καμία ευχαρίστηση για τις κουρδικές δυνάμεις που έκαναν τόσα πολλά σε συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό για να καταστρέψουν το ISIS με μεγάλο κόστος.

Περίπου δέκα χιλιάδες Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν.

Σε ένα σημείο, το τουρκικό πυροβολικό κτύπησε μια θέση που εξακολουθεί να καταλαμβάνεται από τα στρατεύματα των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ απείλησε με διάφορες κυρώσεις και επανειλημμένα εξέφρασε την ετοιμότητά του να «καταστρέψει» την τουρκική οικονομία.

Αναφορικά με τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που βρίσκονται στη βάση του Ινσιρλίκ, στην Τουρκία γράφει στην ανάλυσή του:

Ένα άλλο ανησυχητικό θέμα. Ο Ερντογάν λέει ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Τον Σεπτέμβριο, είπε στα μέλη του κόμματός του: “Ορισμένες χώρες διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Αλλά η Δύση επιμένει ότι δεν μπορούμε να τις έχουμε. Αυτό δεν μπορώ να δεχθώ“.

Η Τουρκία δεν είναι ο τόπος για να βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ», σημειώνει ο αναλυτής του Brookings Institution.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης