Εσωτερική Ασφάλεια

“Βρωμάει” προβοκάτσια! - Μετανάστες κατηγορούν σε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων την ελληνική συνοριακή φρουρά για χρήση βίας

Μια ημέρα αφότου η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την δέσμη μέτρων για το μεταναστευτικό, δύο παράνομοι μετανάστες που ανακαλύφθηκαν από την τουρκική συνοριακή φρουρά στη βορειοδυτική επαρχία Edirne δήλωσαν ότι είχαν ξυλοκοπηθεί με τουφέκια και ρίχτηκαν στον ποταμό Έβρο (Meriç στα τουρκικά) από τις ελληνικές αρχές. Τουλάχιστον αυτό ανέφερε την Πέμπτη το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας.

Οι υπήκοοι Αφγανιστάν και Πακιστάν ήταν μεταξύ 30 ατόμων που ανακάλυψαν οι Τούρκοι στρατιώτες κατά τη διάρκεια περιπολιών στην περιορισμένη περιοχή κατά μήκος των τουρκοελληνικών συνόρων.

Ο πακιστανός υπήκοος Σουλεϊμάν Μπιέν δήλωσε στο Anadolu ότι η ελληνική συνοριοφυλακή είχε κρατήσει τους μετανάστες χωρίς φαγητό και νερό σε ένα σπίτι κοντά στον ποταμό Έβρο που ρέει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

"Μας πήγαν στο ποτάμι και ξεκίνησαν να μας χτυπούν. Οι στρατιώτες με χτύπησαν με τουφέκια, έχω μώλωπες σε ολόκληρο το σώμα μου ", ανέφερε ο Μπιέν.

Ο Αφγανός Μπιάλαλ Τάι από την πλευρρά του είπε ότι είχε χάσει τις αισθήσεις του ​​για λίγο, αφού χτυπήθηκε στο κεφάλι με ένα τουφέκι. "Έμεινα εκεί για μια μέρα και μετά με έριξαν στον ποταμό", είπε ο Tahi.

Ο Biyen, ο Tahi και ένας άλλος μετανάστης που ανακάλυψαν επίσης οι Τούρκοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για θεραπεία.

Στη συνέχεια, οι μετανάστες παραπέμφθηκαν στη Διεύθυνση διαχείρισης της μετανάστευσης της Edirne.

Η Ελλάδα απέσυρε παράνομα περίπου 60.000 μετανάστες στην Τουρκία μεταξύ 2017 και 2018,

Ο υπουργός μετανάστευσης της Ελλάδας, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία ενθάρρυνε τους μετανάστες να κινηθούν προς την Ελλάδα.

Κύπρος

Στο μεταξύ οι αρχές της Κύπρου διέσωσαν 120 Συριανούς μετανάστες από σκάφος που ανετράπη από τη νοτιοανατολική ακτή του νησιού, σύμφωνα με την αστυνομία την Πέμπτη.

Έφεραν τους Σύριους στην ακτή στην περιοχή Cape Greco, αφού το σκάφος τους έμεινε σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων (11 χλμ.) από το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου.

Το πλοίο εντοπίστηκε την Τετάρτη και οι μετανάστες - συμπεριλαμβανομένων 20 παιδιών, 14 ασυνόδευτων ανηλίκων και τριών γυναικών - μεταφέρθηκαν σε κέντρο υποδοχής έξω από την πρωτεύουσα Λευκωσία.

Οι μετανάστες δήλωσαν στην αστυνομία ότι διέσχισαν τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και το σκάφος αποπλεύθηκε από το Μερσίν στην Τουρκία, μια διαδρομή που χρησιμοποιούσαν προηγουμένως οι λαθρέμποροι.

Οι επιβάτες δήλωσαν ότι είχαν καταβάλει 4.000 δολάρια το καθένα για το ταξίδι στους λαθρεμπόρους, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν.

Τον Αύγουστο, η Κύπρος ζήτησε από τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάρουν 5.000 από τους μετανάστες για να ανακουφίσουν τις «δυσανάλογες πιέσεις» που αντιμετώπισαν.

Το μικρό μέλος της ΕΕ λέει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεσογειακής μεταναστευτικής οδού.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν τον αριθμό των μεταναστών που έφτασαν στην Κύπρο και υπέβαλαν αίτηση για άσυλο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019 και έφτασαν τους περίπου 7.000.

Μυτιλήνη: Επίσκεψη του ύπατου αρμοστή

Τέλος την Μυτιλήνη θα επισκεφθεί την ερχόμενη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

Ο κ. Γκράντι θα συναντηθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας με τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος φορείς (Λιμενικό, Αστυνομία, EASO, FRONTEX, Υπηρεσία Ασύλου, ΕΟΔΥ, ΔΟΜ, Στρατιωτικό Διοικητή και διοίκηση του ΚΥΤ).

Θα ακολουθήσει επίσκεψη στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου θα συνομιλήσει και με τους διαμένοντες εκεί πρόσφυγες (κυρίως γυναίκες) και το προσωπικό του κέντρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...