Κόσμος

Βολιβία: Υποστηρικτές του Μοράλες άφησαν αποκλεισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης για 10 ώρες σε αεροδρόμιο

Για δέκα ώρες έμεινε αποκλεισμένος στο αεροδρόμιο της Λα Παζ στη Βολιβία, ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, από υποστηρικτές του Εβο Μοράλες.

Ο Καμάτσο, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ήθελε να πάει να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου της χώρας, αλλά φιλοκυβερνητικοί δεν του επέτρεψαν για δέκα ώρες να φύγει από το αεροδρόμιο. Ο Καμάτσο κάλεσε την Δευτέρα τους υποστηρικτές του να «παραλύσουν» όλη τη χώρα σε ομιλία του στην Σάντα Κρουζ και από εκεί μετέβη στην πρωτεύουσα, όπου σκόπευε να επιδώσει στον πρόεδρο την επιστολή της παραίτησής του έτοιμη και να απαιτήσει να την υπογράψει, όπως είχε προαναγγείλει.

Ωστόσο, εκατοντάδες υποστηρικτές του Μοράλες συγκεντρώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο, εγείροντας ανησυχίες για την ασφάλεια του Καμάτσο και κρατώντας τον καθηλωμένο ωσότου αναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε πτήση για τη Σάντα Κρους, σύμφωνα με την εφημερίδα La Razón. Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο, προέτρεψε τις βολιβιανές αρχές να εγγυηθούν την ελευθερία κίνησης του Καμάτσο, ο οποίος ανήγγειλε πως θα επιστρέψει στη Λα Πας σήμερα και ότι θα πράττει το ίδιο μέχρι να γίνει δεκτός στο προεδρικό μέγαρο.

Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να μιλά για νοθεία στο αποτέλεσμα των εκλογών που έδωσε την προεδρεία στον Μοράλες από τον πρώτο γύρο. Η αντιπαράθεση οδήγησε σε διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια στους δρόμους της πρωτεύουσας, μεταξύ φιλοκυβερνητικών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, ενώ 140 ακόμη τραυματίστηκαν. Οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία συνεχίστηκαν και χθες στους δρόμους της πρωτεύουσας, την ώρα που ο Μοράλες έκανε νέα επίθεση στην αντιπολίτευση λέγοντας πως μιλάει για νοθεία, χωρίς αποδείξεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ