Κόσμος

Βολιβία: Ποια είναι η Τζανίνε Άνιες - Η πρώην τηλεπαρουσιάστρια και διευθύντρια καναλιού που ανέλαβε πρόεδρος της χώρας-Εικόνες

Η Τζανίνε Άνιες, αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Βολιβίας, μετά την παραίτηση και την φυγή του Έβο Μοράλες στο Μεξικό.

Είναι 52 ετών, διάσημη στην χώρα της και η νέα Πρόεδρος της Βολιβίας. Η Τζανίνε Άνιες νομικός και πρώην διευθύντρια τηλεοπτικού σταθμού έγινε διάσημη και σε όλο τον κόσμο αφού αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Βολιβίας.

 

Μέχρι χθες, ήταν δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας. Και μετά την παραίτηση κακήν κακώς του Έβο Μοράλες και την φυγή του στο Μεξικό, πήρε την κατάσταση στα χέρια της.

Η Τζανίνε Άνιες, ήταν από τους πιο σκληρούς επικριτές του Μοράλες. Πριν γίνει γερουσιαστής το 2010 ήταν τηλεπαρουσιάστρια και στην συνέχεια διευθύντρια του τηλεοπτικού σταθμού Totalvision. Είναι παντρεμένη με πολιτικό από την Κολομβία.

Έτσι, η Άνιες ορκίστηκε Πρόεδρος, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο χαρακτήρισε νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τους επικεφαλής του στρατού και της αστυνομίας. Τώρα, η 52χρονη Άνιες, πρέπει να διορίσει νέα κυβέρνηση και να προκηρύξει εκλογές σε διάστημα 90 ημερών βάσει του Συντάγματος. Η ίδια δεσμεύθηκε ότι θα διεξαχθούν εκλογές πριν την 22α Ιανουαρίου 2020.

Από την Ουάσινγκτον αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι «η αποχώρηση του Μοράλες είναι πράγματι θετικό βήμα για να αρχίσει να ηρεμεί η κατάσταση επί του πεδίου στη Βολιβία.
«Το Μεξικό ειδοποίησε τις ΗΠΑ για την πρόθεσή του να προσφέρει άσυλο στον Μοράλες και του προτείναμε να προσφέρουμε υλικοτεχνική υποστήριξη εάν χρειαζόταν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Εξάλλου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς, προτρέποντάς τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στη Βολιβία λόγω της «πολιτικής αστάθειας» στη χώρα, ενώ περιόρισε την παρουσία των διπλωματών του στη χώρα.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχάρη τη γερουσιαστή Τζανίνε Άνιες η οποία «με συνταγματικό τρόπο» ανέλαβε την προεδρία της Βολιβίας.
«Η Βραζιλία χαιρετίζει την αποφασιστικότητά της να εργαστεί προς την ειρήνευση της χώρας και την άμεση διεξαγωγή εκλογών», έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας στο Twitter.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...