Κόσμος

Αυτά είναι τα πέντε «όπλα» της Ιαπωνίας που τρέμει η Κίνα


Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας έχουν επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία. Αυτό που ξεκίνησε ως μία ασήμαντη αφορμή – ένας Κινέζος ψαράς συνελήφθη στα ιαπωνικά ύδατα – γρήγορα κλιμακώθηκε σε μια σειρά δυσάρεστων συμβάντων μεταξύ των δύο χωρών, σε ένα κυκλώνα διπλωματικών δηλώσεων και απειλών.

Παρόλο που οι δύο ηγέτες των χωρών, από το 2018 προσπαθούν να επαναφέρουν τις σχέσεις των δύο χωρών στο «κανονικό» – η κανονικότητα δεν σήμαινε ποτέ ειρήνη στην περιοχή -, τα εξοπλιστικά παιχνίδια και ο ρόλος των ΗΠΑ προμηνύουν κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Παρά το μνημόνιο συμφωνίας και ανάπτυξης των διμερών σχέσεων που υπεγράφη πέρυσι, η ευρύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο των χειρότερων σεναρίων.

Το χρονικό του μίσους

Το 1895, η Κίνα ηττήθηκε από την Ιαπωνία, από έναν μικροσκοπικό εχθρό τον οποίον οι Κινέζοι αποκαλούσαν περιφρονητικά «γουά» (νάνο). Η Κίνα ήταν ήδη συνηθισμένη στις ληστρικές δυτικές δυνάμεις που μάλωναν για τον πλούτο της, αλλά η ήττα από την Ιαπωνία, από έναν κόκκο σκόνης στην πίσω αυλή της, γκρέμισε την αυτοπεποίθησή της: ήταν ένα ισχυρό σοκ και μια αφόρητη ταπείνωση για τους Κινέζους.
Ετσι, η Ιαπωνία έγινε ο σημαντικός «άλλος» για την Κίνα, ένα μοντέλο που το μιμήθηκε αλλά και ένα αντι-μοντέλο που το μισεί.

Τα «όπλα που εξασφαλίζουν την ειρήνη

Η Ιαπωνία εδώ και χρόνια εξοπλίζεται με βάση τις κινήσεις των «γειτόνων» της, με κάθε αγορά «κλείνει το μάτι» στις ΗΠΑ και προβοκάρει Κίνα και Βόρεια Κορέα.

Η αναβάθμιση των «Soryu»

Αν και τα Soryu είναι σχετικά καινούρια, καθώς το πρώτο υποβρύχιο καθελκύστηκε το 2009, η Ιαπωνία διατηρεί τα υποβρύχιά της σε υπηρεσία για διάστημα 20 ετών- μικρό συγκριτικά με τα δεδομένα των πιο πολλών πολεμικών ναυτικών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Mitsubish Heavy Industries αποκάλυψε το σχέδιό της για το επόμενης γενιάς υποβρύχιο της χώρας, υπό την κωδική ονομασία 29SS, που αναμένεται κατά τα τέλη της δεκαετίας του 2020.

Όπως αναφέρει ο Χ. Ι. Σάτον, ειδικός σε θέματα υποβρυχίων, στην ιστοσελίδα του, φαίνεται να πρόκειται για ένα νέο σχέδιο, βασισμένο στην κλάση Soryu, ως προς το γενικότερο σχήμα του κύτους, αλλά με κάποιες διαφορές που φαίνονται να έχουν σκοπό τη μείωση του θορύβου και ενδεχομένως την αύξηση της ταχύτητας- αλλά και την καλύτερη αποδοτικότητα ως προς τη διαχείριση της ενέργειας. Επίσης, διαθέτει pumpjet αντί για «παραδοσιακές» προπέλες για να κινείται: Το pumpjet τραβά νερό από τη μία πλευρά και το εκτοξεύει από την άλλη, και θεωρείται πως παρέχει μικρότερο θόρυβο και μεγαλύτερη ευελιξία.

Ο εναέριος στόλος της

Τα πάνοπλα F-15J

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή αναβάθμιση έως 98 μαχητικών F-15J της Ιαπωνικής Αεροπορικής Δύναμης Αυτοάμυνας, με ενδεικτικό κόστος $4,5 δις.

Ιαπωνία Κίνα ΗΠΑ

Σύμφωνα με τη σχετική ειδοποίηση της DSCA προς το Κογκρέσο, η Ιαπωνία έχει αιτηθεί την αναβάθμιση έως 98 F-15J στη διαμόρφωση Japanese Super Interceptor, μαζί με έως 103 ραντάρ AESA APG-82(v)1 (πέντε εφεδρικά), 116 υπολογιστές αποστολής Advanced Display Core Processor II (ADCP II) (18 εφεδρικοί) και 101 συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου AN/ALQ-239 DEWS (τρία εφεδρικά). Υπεύθυνες για τις εργασίες θα είναι οι εταιρείες Boeing και Mitsubishi Heavy Industries.

Όπως αναφέρει το «The Drive», η Ιαπωνία έχει περίπου 200 F-15J και ελπίζει να παραλάβει το πρώτο αναβαθμισμένο μαχητικό το 2023.

Τα πολεμικά πλοία ATAGO

Οι δύο καταστροφείς της κατηγορίας Atago που διαθέτει ο Ιαπωνικός στόλος είναι αρκετοί για να σπείρουν τον τρόμο στις θάλασσες. Τα πυραυλικά πλοία αποτελούν τις πιο ικανές θαλάσσιες μαχητικές μηχανές (επιφάνειας) της Ιαπωνίας. Ένα πραγματικό πλωτό οπλοστάσιο σχεδιασμένο να αναλαμβάνει διάφορες αποστολές.

Το σχεδιασμένο από τις Η.Π.Α. σύστημα ραντάρ Aegis που διαθέτουν τα καθιστά μια ισχυρή κινητή πλατφόρμα αντιαεροπορικής άμυνας, ικανή να καταρρίπτει αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους με σχετική ευκολία.

Το τεράστιο αεροπλανοφόρο Izumo Class

Αν και μόνο ένα αεροπλανοφόρο σε αυτήν την κατηγορία έχει ολοκληρωθεί, η Ιαπωνία έχει στα σχέδια να χτιστεί τουλάχιστον ένα ακόμη με σκοπό την ενίσχυση της ναυτικής της δύναμης. Το Izumo είναι μεταφορέας ελικοπτέρων ο οποίος κύριος στρατιωτικός σκοπός είναι να κυνηγήσει τα εχθρικά υποβρύχια και να τα καταστρέψει. Μπορεί να φέρει μέχρι 14 ελικόπτερα ή 400 στρατιώτες και μερικά οχήματα.

Κοστίζοντας περίπου κομμάτι $1.2 δισεκατομμυρίων το ένα, η κατηγορία Izumo είναι το πιο σύγχρονο σκάφος στον ιαπωνικό στόλο και το μεγαλύτερο που έχει ναυπηγήσει η Ιαπωνία από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Εκτός από τα ελικόπτερα, αυτή η κατηγορία πλοίου δεν έχει κανέναν ιδιαίτερο άλλο επιθετικό οπλισμό μόνο μερικά περιορισμένου φάσματος πυροβόλα όπλα και βλήματα επιφάνειας-αέρος για αμυντικούς λόγους.

Οι  ΗΠΑ

Τελευταίο, αλλά ίσως και το πιο σημαντικό «όπλο» στη λίστα, οι σχέσεις Ιαπωνίας – ΗΠΑ αποτελούν  μοχλό αποτρεπτικής πίεσης για τυχόν σχέδια της Κίνας. Παρά τα όσα γράφτηκαν παραπάνω, η Ιαπωνία δεν θα μπορούσε να αντέξει από μόνη της τις απειλές Βορείου Κορέας και Κίνας, έτσι δείχνει να αναζητά εναγωνίως έναν κραταιό σύμμαχο με ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Ταυτόχρονα, από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσει τα συμφέροντά της απέναντι στην ανερχόμενη Κίνα, καθώς και στις άλλες χώρες της Ασίας, είναι μια ισχυρή συμμαχία με την Ιαπωνία. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να είναι ένας «γάμος από συμφέρον».

Με πληροφορίες από The National Interest

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ