Κόσμος

Αποκάλυψη: Το κόλπο γκρόσο του Ερντογάν με την "σπορά" τζαμιών σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Μετά τη συνάντηση του Λευκού Οίκου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λίγοι παρατήρησαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες με μια επίσκεψη σε ένα τεράστιο σύνθετο τζαμί κατασκευασμένο με τουρκικά κονδύλια στο Μέριλαντ. Αυτή η τελευταία στάση μπορεί να ήταν πιο σημαντική.

Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχει δαπανήσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια για να κατασκευάσει περισσότερα από 100 τεμένη στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Γκάνας, της Αλβανίας, των Φιλιππίνων και της Κιργιζίας. Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας ή Diyanet επιβλέπει περισσότερα από 2.000 τεμένη εκτός των συνόρων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 900 στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται πως και στην χώρα μας κατά τις προκαταρκτικές συζητήσεις για το τζαμί στο Βοτανικό, ο Ερντογάν είχε προσφερθεί να αναλάβει τα έξοδα κάτι που αυτομάτως θα σήμαινε να καθορίσει και τον ιμάμη...

Αναλυτές αναφέρουν ότι τα Τουρκικά Τζαμιά και ο Ισλαμικός εξωραϊσμός αποτελούν ένα πρόγραμμα “μαλακής εξουσίας”, μέσω του οποίου η Τουρκία ελπίζει να επεκτείνει την επιρροή της και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο για τους μουσουλμάνους παγκοσμίως.

Ο Ερντογάν συχνά ταξιδεύει για να παρακολουθήσει τζαμιά, όπως στην Κολωνία και το Μπισκέκ το περασμένο έτος. "Το τζαμί και το συγκρότημα του θα συμβάλλουν στην ανανέωση της θρησκείας, της γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού και της συνομιλίας που υπήρχαν μεταξύ της Ανατολίας και της Κεντρικής Ασίας", δήλωσε στο Bishkek τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο David L. Phillips, διευθυντής του Προγράμματος για την οικοδόμηση της ειρήνης και των δικαιωμάτων του πανεπιστημίου του Κολούμπια και πρώην σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, πιστεύει ότι τα τζαμιά που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία προωθούν το πολιτικό Ισλάμ και αποτελούν πηγή διαίρεσης και διαφωνίας και για αυτό θα πρέπει να απαγορευτούν.

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε μια αρνητική άποψη για το Ισλάμ, είναι θρησκεία ειρήνης", δήλωσε στο πρακτορείο Ahval. "Όταν χειραγωγείται από πολιτικούς όπως ο Ερντογάν, γίνεται θρησκεία του σπαθιού. Αυτά τα τζαμιά που χρηματοδοτεί η Τουρκία μέσω του υπουργείου των θρησκευτικών υποθέσεων δεν είναι πραγματικά τόποι λατρείας, είναι χώροι για ριζοσπαστισμό και κινητοποίηση” αναφέρει.

Ο Phillips επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας επέτρεψε σε ξένους μαχητές να ταξιδέψουν μέσω της Τουρκίας για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και ότι η υπηρεσία πληροφοριών της έστειλε όπλα σε ακραίες τζιχαντιστικές ομάδες. Υποστηρίζει επίσης ότι ο Ερντογάν προστάτεψε τον ηγέτη του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, ο οποίος σκοτώθηκε στη Συρία από ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ μόλις 5 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα και ότι οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες στη Συρία (πρώην ελεύθερος συριακός στρατός ή FSA ), οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για εκτελέσεις, είναι εξτρεμιστές.

«Απλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία είναι κρατικός χορηγός τρομοκρατίας, ότι η FSA και ο ISIS είναι το ένα και το αυτό, είναι αδέλφια αίματος», είπε.

Ο πολιτικός αναλυτής της Άγκυρας, Δρ. Ali Bakeer, έχει διαφορετική άποψη. "Η άποψη ότι η Τουρκία ακολουθεί κάποια ριζοσπαστική εκδοχή του Ισλάμ δεν είναι καθόλου αληθινή", δήλωσε στο Ahval.

Το τουρκικό Ισλάμ έχει θεωρηθεί εδώ και δεκαετίες πιο συγκρατημένο από τις αυστηρές ερμηνείες του Σαλαφισμού που προωθούνται από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, σύμφωνα με το ισλαμικό ΑΚΡ, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει.

Ο Λόρεντζο Βιντίνο, επικεφαλής του Προγράμματος για τον Εξτρεμισμό του Πανεπιστημίου της Τζορτζτάουν, δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο νωρίτερα φέτος ότι η Τουρκία είχε γίνει ο κορυφαίος υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας παγκοσμίως, που ορισμένοι βλέπουν ως εξτρεμιστική ομάδα. Στις αρχές του μήνα, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από το Diyanet πυροδότησε μια κατακραυγή στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για την ξεπερασμένη απεικόνιση της εγχώριας ζωής και του ρόλου των γυναικών.

«Αγαπητοί νέοι της Τουρκίας, παρακαλώ απλά να αγνοήσετε αυτό το εντελώς γελοίο και σεξιστικό βίντεο», ανέφερε ο Τούρκος συγγραφέας Elif Shafak στο Twitter. "Δεν είστε εγχώριοι δούλοι. Αρκετά από αυτή την πατριαρχική ανοησία. "

Ο Shafak και άλλοι συγγραφείς έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες σε μια κυβερνητική καταστολή της λογοτεχνίας.

Για να επιστρέψουμε όμως στο θέμα των τζαμιών... Περίπου τα δύο τρίτα των 4.5 εκατομμυρίων μουσουλμάνων της Γερμανίας προέρχονται από την Τουρκία και η Τουρκικο-Ισλαμική Ένωση για θρησκευτικές υποθέσεις (DİTİB), η μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση της Γερμανίας, ιδρύθηκε το 1984 ως υποκατάστημα του Diyanet.

Σήμερα επιβλέπει περίπου 900 τζαμιά στη Γερμανία, για τα οποία η τουρκική κυβέρνηση εκπαιδεύει και εκχωρεί ιμάμηδες. Ιμάμηδες του DİTİB κατηγορήθηκαν για κατασκοπία υπερ της Τουρκίας, με αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης το 2017. Το Βερολίνο κατά το παρελθόν έτος εξέφρασε την επιθυμία να εξαλείψει ή να μειώσει σημαντικά την τουρκική επιρροή στις μουσουλμανικές κοινότητες και την περασμένη εβδομάδα έκανε δύο βήματα προς αυτόν στόχος.

Ένα νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει προσπάθειες σε 50 τζαμιά για την αύξηση της τοπικής συνοχής και την ενίσχυση της ολοκλήρωσης με τις γερμανικές κοινότητες. Επιπλέον, το κράτος προσέφερε χρηματοδότηση εκκίνησης για ένα εγχώριο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ιμάμηδων, με την άποψη ότι θα επεκταθεί τελικά και θα εξαλείψει την ανάγκη για ιμάμηδες που αποστέλλονται από την Τουρκία.

Πάντως στην Γερμανία το κλίμα σε σχέση με τους μουσουλμάνους παραμένει τεταμένο. Η επικεφαλής του CDU παραδέχτηκε την απαγόρευση του hijab σε νηπιαγωγεία και σχολεία στη χώρα.

Η Γενική Γραμματέας της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Annegret Kramp-Karrenbauer αντιτάχθηκε στα κορίτσια που φορούσαν hijab στο δημοτικό σχολείο και στα νηπιαγωγεία στη Γερμανία, επιτρέποντας την απαγόρευση της χρήσης του, σύμφωνα με την Handelsblatt.

"Το να φορούν ένα hijab μετατρέπει τα μικρά παιδιά σε αγνώστους, τόσο στην παιδική χαρά όσο και στην αυλή του σχολείου. Σε κάθε περίπτωση, θα θέλαμε να το αποφύγουμε αυτό ", αναφέρει η δημοσίευση από τα εσωτερικά έγγραφα του κόμματος.

Ωστόσο η κύρια ευθύνη , ανήκει ωστόσο στους γονείς των κοριτσιών.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε επίσης ότι η Γερμανία είναι μια χώρα στην οποία οι άνθρωποι θα έχουν Θρησκευτική ελευθερία. "Παρόλα αυτά, υποστηρίζουμε ότι τα θρησκευτικά μας σύμβολα, όπως ο σταυρός, να είναι ορατά στον δημόσιο χώρο και να παραμένουν ορατά".

«Όταν τα μικρά κορίτσια φορούν ένα hijab ήδη στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία», λέει το έγγραφο.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το αυστριακό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την απαγόρευση του hijab στα δημοτικά σχολεία, ενώ τον Νοέμβριο του 2018, το αυστριακό κοινοβούλιο απαγόρευσε τη χρήση των hijabs στα νηπιαγωγεία.

Την ίδια στιγμή η γαλλική κυβέρνηση κλείνει τζαμιά και σχολεία που συνδέονται με το πολιτικό Ισλάμ σε 15 συνοικίες.

Αναλυτικότερα, η γαλλική κυβέρνηση έχει κλείσει τζαμιά, σχολεία και διάφορες ενώσεις που συνδέονται με τη διάδοση της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής πολιτικής ιδεολογίας σε δεκαπέντε συνοικίες σε όλη τη χώρα. Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών Laurent Nuñez ανακοίνωσε ότι οι αρχές έκλεισαν 129 “εγκαταστάσεις με αλκοόλ”, 12 τζαμιά, τέσσερα σχολεία και εννέα ενώσεις σε 15 συνοικίες, οι οποίες χτυπήθηκαν από το «πολιτικό Ισλάμ», αναφέρει η Le Figaro.

«Αγωνιζόμαστε ενάντια στον πολιτικό ισλαμισμό που υποδηλώνει ότι ο νόμος του Θεού είναι ανώτερος από αυτόν της Δημοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός σε μέλη του γαλλικού Τύπου, προσθέτοντας ότι «ο πολιτικός ισλαμισμός» δεν πρέπει ποτέ να συγχέεται με το θρησκευτικό Ισλάμ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ