Κυπριακό

Αποκάλυψη: Τι αναφέρουν τα έγγραφα, που υπέβαλαν στον ΟΗΕ, Αναστασιάδης και Ακιντζί

Στα έγγραφά τους προς τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία υπέβαλαν προ ημερών, τόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επιχειρούν να θέσουν προτεραιότητες ενόψει και της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», στις προτεραιότητές τους είναι τα ΜΟΕ, ενώ είναι σαφές πως μέσα από τα έγγραφα διαδραματίζεται ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών. Τα έγγραφα, τα οποία ετοιμάστηκαν μετά από απαίτηση του ψηφίσματος 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της 25ης Ιουλίου 2019, θα επισυναφθούν στη νέα έκθεση του Γ.Γ. για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται στην πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, την οποία όπως σημειώνει αποδέχθηκε ο Ακιντζί στη συνάντησής τους της 9ης Αυγούστου 2019. Περαιτέρω, αναφέρεται στην πρόταση για αλλαγή του πολιτειακού συστήματος από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό, με τον Πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό να εκλέγονται από τη Βουλή, στη βάση πολιτικών συνεργασιών και της εκ περιτροπής θητείας με αναλογία 4:2.

Σε σχέση με τα ΜΟΕ, είναι σαφές πως αναπτύσσεται μια προσπάθεια για ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, άλλων συνεργασιών, που μπορούν να εκληφθούν από τρίτους ως κινήσεις ομαλοποίησης με την κατοχή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα πλαίσια των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης προτείνει και αποχώρηση 5.000-10.000 Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο.


Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. UN Photo, Mark Garten

Προτείνει, επίσης, τη διάνοιξη νέων διόδων και συνεργασίες εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της παλιάς Λευκωσίας. Αναφορικά με τα ενεργειακά, καταγγέλλεται από τη Λευκωσία η επιθετική στάση της Άγκυρας, η οποία παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο έγγραφο επαναλαμβάνεται η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά στα ενεργειακά.

Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος περιγράφει στο έγγραφο τα όσα ο ίδιος έπραξε από της τοποθέτησής του στην ηγεσία των κατεχομένων και εντεύθεν (2015), επικεντρώνεται σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στη δημιουργία μηχανισμού για απευθείας επαφές στα θέματα που αφορούν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στρατιωτικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, ζητά τη επαναδραστηριοποίηση της ad-hoc επιτροπής για την ΕΕ με στόχο, όπως αναφέρει, την προετοιμασία του μελλοντικού τουρκικού συνιστώντος κράτους ως προς το κοινοτικό κεκτημένο.

Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου (Κώστας Βενιζέλος)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ