Εκκλησία

Αντί του μάννα χολή από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας-Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα πριν ένα χρόνο στο Κίεβο-Τι μέτρα παίρνει η Μόσχα (ΒΙΝΤΕΟ)

Από έναν προκαθήμενο με το ειδικό βάρος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, που δεν είναι απλά ένας ακόμη επικεφαλής μιας τοπικής εκκλησίας, αλλά κατέχει θέση ιστορικής σημασίας στην Ορθοδοξία, θα περίμενε κανείς σοβαρότερη στάση σε ένα τόσο καίριο ζήτημα όπως το ουκρανικό.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου έψαχναν λύση στο πρόβλημα και από χθες τι έκανε; Γαία πυρί μιχθήτω...

Ένα χρόνο πριν η θέση του ήταν εντελώς διαφορετική. Οι ελπίδες που έδινε στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό είχαν οδηγήσει μέχρι και σε σενάρια για παραγκωνισμό Βαρθολομαίου και Σύναξη Ορθοδόξων με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Πριν από ένα χρόνο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ξεστόμιζε “τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” που λέει και το γνωστό λαϊκό άσμα , χωρίς αιδώ!!!

“Στην Ουκρανία σε αυτήν την ορθόδοξη χώρα υπάρχει η κανονική εκκλησία” έλεγε τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β ‘σε αδελφική επίσκεψη στην Ουκρανία, εκφράζοντας την υποστήριξή του στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο.

Ο Θεόδωρος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης στην Οδησσό, όπου τον υποδέχτηκαν με χαρά χιλιάδες ορθόδοξοι πιστοί, πολλοί από τους οποίους τον θυμούνται από τις ημέρες της ποιμαντικής του θητείας στην Οδησσό ως εκπρόσωπος του πατριαρχικού θρόνου των Αλεξανδρινών από το 1985 έως το 1990. Εκεί προσευχήθηκε για την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού, για την παύση των σχισμάτων και για την ειρήνη στη μακρόχρονη ουκρανική γη, μαζί με αρκετούς ιεράρχες της ουκρανικής εκκλησίας και κληρικούς της Οδησσού.

Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης προσέφερε λόγια υποστήριξης και παρηγοριά στους πιστούς της κανονικής Εκκλησίας . Πού να ήξεραν....

“Έχω έρθει εδώ για να σας πω: Παραμείνετε στην ορθόδοξη πίστη, στην κανονική Εκκλησία. Υπήρξαν πολύ δύσκολες στιγμές στην ιστορία της Εκκλησίας μας. Στις δύσκολες αυτές ημέρες στην Ουκρανία υπάρχει μια κανονική Εκκλησία, με επικεφαλής τον Μακαριότατο Ονούφριο, έναν ευλογημένο άνθρωπο του Θεού και έναν αληθινό μοναχό” ανέφερε.

https://www.youtube.com/watch?v=A4aPYjnjTPI&feature=emb_title

Στη συνέχεια, υπενθύμισε την επίσκεψή του στην πολωνική εκκλησία και την κοινή δήλωσή του με τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα: “Πριν από μία εβδομάδα επισκέφθηκα την Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας και υπέγραψα έγγραφο με το Μητροπολιτη Σάββα δηλώνοντας ότι είμαστε μαζί με την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Θα είμαστε μαζί με όσους θέλουν την ενότητα της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία, επειδή η αγάπη μου είναι πάντα μαζί σας. » σημείωσε.

Στη συνέχεια αναφώνησε συμβολικά «Χριστός Ανέστη» τρεις φορές στα ρωσικά, και οι πιστοί της Οδησσού απάντησαν χαρούμενα «Αληθώς Ανέστη»!

Και μετά από ένα χρόνο λησμόνησε όλα αυτά και τάχθηκε με τον διχασμό. μιας και η κίνησή του θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα στην διακοπή κοινωνίας Μόσχας-Αλεξάνδρειας

Επίσης "η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αποκλείει τη δυνατότητα επανεξέτασης του θέματος της πνευματικής τροφής των συμπατριωτών που ζουν στην Αφρική" , δήλωσε ο Βλαντιμίρ Λεγκόγδα, πρόεδρος του συνοδικού τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τη σχέση της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης. Σημείωσε πως αυτό θα γίνει πλέον ένα από τα καθήκοντα που θα πρέπει να εξεταστούν και να λυθούν ωστόσο, διευκρίνισε ότι "μόνο η Σύνοδος μπορεί να λάβει μια τέτοια απόφαση."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...