Αρχείο

Έρχεται άσκηση-«μαμούθ» στην Κυπριακή ΑΟΖ: Αναμέτρηση Γαλλίας-Ισραήλ με Άγκυρα εν μέσω προκλήσεων - Σενάρια απόκρουσης τουρκικής επίθεσης

Μαζικές είναι οι ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου με ισραηλινές δυνάμεις σε γη και αέρα, εν μέσω τουρκικών προκλήσεων.

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στη Τουρκία, στήνοντας ταυτόχρονα ένα άτυπο κοινό αμυντικό δόγμα εν όψει εξελίξεων σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

Οι αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έχει ανεβάσει τις «εντάσεις» στην περιοχή και έτσι η Κύπρος αποφάσισε να «απαντήσει» με τον δικό της τρόπο.

Η Λευκωσία θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις, μαζί με την συμμετοχή συμμαχικών κρατών, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ το αντικείμενο και η «φύση» της άσκησης έχουν το δικό τους «συμβολισμό» καθώς θα διεξαχθούν σε πλατφόρμες εξόρυξης, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

Όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, στις 13 Νοε 2019 (09:00-14:00), θα διεξαχθεί η Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2019», κατά την οποία θα δοκιμαστούν τα Εθνικά Σχέδια για αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας – Διάσωσης (Ε-Δ), Αντιμετώπισης Τρομοκρατικών Ασύμμετρων Απειλών και Καταπολέμησης Θαλάσσιας Ρύπανσης, σε Τεχνητές Νησίδες – Πλατφόρμες εξόρυξης, με τη συμμετοχή υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και πλωτών και πτητικών Μέσων ξένων Κρατών (Γαλλίας, Η. Βασιλείου, Η.Π.Α, Ελλάδας και Ισραήλ).

Συγκεκριμένα η άσκηση θα εκτελεστεί σε 4 φάσεις: 

Στην Φάση 1 προβλέπεται η «αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργειας στην πλατφόρμα με συμμετοχή της ΜΜΑΔ/ΕΑΟ, της Λιμενικής Αστυνομίας και 2 ελικοπτέρων της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας».

Στην Φάση 2 προβλέπεται «απεγκλωβισμός τραυματίων επί της πλατφόρμας και αεροδιακομιδή τους, με συμμετοχή της ΕΜΑΚ, ειδικής Μονάδας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ελικοπτέρου της 460 ΜΕΔ.

Στην Φάση 3 προβλέπεται η «εγκατάλειψη πλατφόρμας και επιχείρηση μαζικής διάσωσης, με συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων Κ. Δημοκρατίας, Γαλλίας, Ελλάδας ,Ισραήλ, Η. Βασιλείου και Η.Π.Α.»

Στην Φάση 4 προβλέπεται η «αντιμετώπιση Θαλάσσιας ρύπανσης, με συμμετοχή Υφυπουργείου Ναυτιλίας, Τμ. Αλιείας, EMSA και Εθνικής Φρουράς».

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη άσκηση θα παρουσιαστεί σε ξένους παρατηρητές, αλλά και αντιπροσώπους από τις εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου και λοιπές υπηρεσίες του Κράτους, στο Σ.Κ «ΖΗΝΩΝ» την 13 Νοεμβρίου 19.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ