Όπλο στα χέρια των τζιχαντιστών τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Με μυστικούς κωδικούς ετοιμάζονται να σπείρουν τον υπέρτατο τρόμο

Δημοσίευση: 8 Νοεμβρίου 2019, 7:35 μμ

Του Μάνου Χατζηγιάννη


Ήδη από το καλοκαίρι το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει προειδοποιήσει πως επιστρέφει ο τρόμος στην Ευρώπη με τους τζιχαντιστές, ενώ και πριν από λίγες ημέρες εστιάσαμε στον φόβο στις χριστουγεννιάτικες αγορές από τους “μοναχικούς λύκους” του Ισλάμ και τα περιστατικά επιθέσεων ή αποτροπής την τελευταία στιγμή κάποιων εξ αυτών σε διάφορες χώρες.

Την περισσή αυτή ανησυχία επιβεβαιώνει και ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB) Αλεξάντερ Μπόρτντοφ.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα οι ιθύνοντες νόες της τζιχάντ προετοιμάζουν “μοναχικούς λύκους” μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα

“Αφού υπέστησαν ήττα στη Συρία και το Ιράκ, οι διεθνείς τρομοκράτες οικοδομούν υπόγεια δίκτυα στην Ευρώπη και ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν σε αυτόνομη τζιχάντ», δήλωσε ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB) Αλεξάντερ Μπόρτντοφ.


«Συνειδητοποιώντας την επικείμενη πλήρη ήττα τους στη Συρία και το Ιράκ, οι διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις βιάζονται να αποσύρουν τα απομεινάρια των δυνάμεών τους από τη Μέση Ανατολή, δημιουργώντας νέους τομείς αστάθειας στην Ασία και την Αφρική, δημιουργώντας δίκτυα τρομοκρατικών κυττάρων στην Ευρώπη και ενθαρρύνοντας τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν σε αυτόνομη τζιχάντ στις χώρες από τις οποίες προέρχονται ή μένουν τώρα », δήλωσε σε διάσκεψη αρχηγών ασφαλείας στην Τασκένδη την Πέμπτη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετοί Ρώσοι αγωνίστηκαν μαζί με τους τρομοκράτες, «τα προαναφερθέντα αφορούν άμεσα την ασφάλεια των κρατών μας», είπε.

«Επιπλέον, με τη χρήση κρυπτογραφημένης τεχνολογίας επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου, οι τζιχαντιστές εγκαθιστούν κλειστές κοινότητες δικτύων, στις οποίες υποβάλλουν τους αρχάριους σε ψυχολογικό επηρεασμό και τους καθοδηγούν εξ αποστάσεως για να διεξάγουν τρομοκρατικές ενέργειες” τόνισε. .

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 15 Ιουλίου 2019, μια τεχνική ομάδα υπέρ του ισλαμικού κράτους (ISIS) δημοσίευσε ένα άρθρο που παρέχει λεπτομερείς οδηγίες και συμβουλές για τους υποστηρικτές του ISIS στο να χρησιμοποιούν το Facebook με ασφάλεια, ώστε να αποφεύγουν την ανίχνευση από υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ στις 23 Ιουλίου 2019, τα σχέδια για το σύστημα δακτυλικών αποτυπωμάτων Jihadi ανακοινώθηκαν μέσω ισλαμιστικού blog. Το πλάνο χαιρετίστηκε ως μια νέα πρωτοβουλία που αποσκοπούσε στην ενίσχυση της ικανότητας των υποστηρικτών του ISIS να διεξάγουν «τζιχάντ μέσω των μέσων ενημέρωσης» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ανησυχίες για νέα χτυπήματα στην Ευρώπη πολλαπλασιάστηκαν μετά τον θάνατο του ηγέτη του ISIS Abu Bakr Al-Baghdadi.