Κόσμος

Χιλή: Κοπέλα ανεβαίνει σε στύλο, αχρηστεύει κάμερα ασφαλείας και πέφτει στην αγκαλιά διαδηλωτών (βίντεο)


Είναι η στιγμή που μία κοπέλα ανεβαίνει σε στύλο, απενεργοποιεί μια κάμερα παρακολούθησης και πέφτει πάνω στους διαδηλωτές στη Χιλή.

Τις στιγμές κατέγραψαν διαδηλωτές με τα κινητά τους και δημοσίευσαν τα βίντεο στο Twitter.
https://twitter.com/MW_Unrest/status/1189540502414209025?ref_src=twsrc%5Etfw
Η κοπέλα καταφέρνει να απενεργοποιήσει την κάμερα παρακολούθησης και στη συνέχεια προσπαθεί να κατέβει, πιασμένη από την κολόνα. Δύσκολο εγχείρημα καθώς πρέπει να συρθεί προς τα πίσω στην κολόνα, με τον κίνδυνο να πέσει.

Έτσι, οι διαδηλωτές δημιουργούν ένα ανθρώπινο δίχτυ ασφαλείας από κάτω της και η κοπέλα βουτάει στην «αγκαλιά» των διαδηλωτών.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα συναντήθηκε χθες Πέμπτη με την ηγεσία της αντιπολίτευσης, στην προσπάθειά του να βρει με συναινετικό τρόπο μια οδό εξόδου από την κοινωνική κρίση άνευ προηγουμένου η οποία συνταράσσει τη χώρα επί σχεδόν δύο εβδομάδες, χωρίς όμως να πείσει την αριστερά, ενώ οι διαδηλωτές συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους στο Σαντιάγο.

Χιλιάδες Χιλιανοί γέμισαν ξανά την πλατεία Ιταλίας, επίκεντρο των διαδηλώσεων στο Σαντιάγο. Πολλοί εξ αυτών φόραγαν μεταμφιέσεις στιλ Χάλογουιν, άλλοι φόραγαν στολές εξωγήινων, προφανώς αντιδρώντας σε μια δήλωση της συζύγου του προέδρου — η πρώτη κυρία Σεσίλια Μορέλ είχε πει τις πρώτες ημέρες της κρίσης πως η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση παρόμοια «σαν να έχει γίνει εισβολή εξωγήινων», προκαλώντας πολεμική.

Ορισμένοι διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα πέταξαν πέτρες και φώναξαν «δολοφόνοι!» απευθυνόμενοι σε αστυνομικούς, αναφερόμενοι στους είκοσι νεκρούς των ταραχών και των διαδηλώσεων. Η αστυνομία αντέδρασε κάνοντας χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Λίγο νωρίτερα χθες, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν αποκλείσει την Αλαμέδα, την κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας, σε μικρή απόσταση από το προεδρικό ανάκτορο Λα Μονέδα. Απωθήθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης με εκτενή χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και δακρυγόνων.

Ο Άλβαρο Ελισάλδε, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS, αξιωματική αντιπολίτευση) τόνισε μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε ο πρόεδρος Πινιέρα ότι η κυβέρνηση δεν είναι «διατεθειμένη να ακούσει τα αιτήματα των πολιτών». Ο αρχηγός του κεντροαριστερού Κόμματος για τη Δημοκρατία (PPD), ο Εράλδο Μουνιός, δήλωσε πως δεν διαπιστώνει «για την ώρα» από πλευράς κυβέρνησης διάθεση «για διάλογο».

Ο πρόεδρος Πινιέρα, που μοιάζει να αδυνατεί να κατευνάσει το κίνημα αμφισβήτησης παρά τις εξαγγελίες του για σειρά κοινωνικών μέτρων, είχε ήδη συγκαλέσει τρεις φορές το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών μετά την κοινωνική έκρηξη της 18ης Οκτωβρίου, που πυροδότησε η αύξηση του εισιτηρίου του μετρό του Σαντιάγο.

Όμως το PS αποφάσισε να απόσχει από τα συμβούλια αυτά λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στην πρωτεύουσα και σε πολλές περιοχές της χώρας εν μέσω των ταραχών. Το μέτρο εξαίρεσης ήρθη την 28η Οκτωβρίου.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Γκονσάλο Μπλούμελ, που ανέλαβε μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στην οποία προχώρησε ο αρχηγός του Κράτους τη Δευτέρα, δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναθεωρήσει το σχέδιο νόμου για τη φορολογική μεταρρύθμιση που έχει ήδη κατατεθεί στο κοινοβούλιο.

Το σχέδιο νόμου έχει σκοπό να τροποποιηθεί η φορολογική νομοθεσία που είχε εγκριθεί κατά τη δεύτερη θητεία της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ (2014-2018). Σύμφωνα με τη σημερινή αντιπολίτευση, προσφέρει φορολογικά δώρα στους πλουσιότερους.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, που τέθηκε σε ισχύ επί των ημερών της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1970-1993) και ζητούν τόσο η αριστερά και πολλοί διαδηλωτές, ο υπουργός είπε πως «η κυβέρνηση δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο».

Την Τετάρτη ο πρόεδρος Πινιέρα είχε ήδη διαβεβαιώσει πως θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει «δομικές μεταρρυθμίσεις» του νεοφιλελεύθερου κοινωνικοοικονομικού μοντέλου της Χιλής, κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας, το οποίο ελάχιστα έχει αμφισβητηθεί μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Η κοινωνική κρίση στη Χιλή, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους 20 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από άλλοι ακόμη, ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει πως δεν θα φιλοξενήσει τελικά τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP25 τον Δεκέμβριο, ούτε τη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού (APEC) τη 16η και τη 17η Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ