Κόσμος

Σε ισχύ ο μηχανισμός αντικατάστασης του Ερντογάν; Συναντήσεις Ιμάμογλου με πρόσωπα-"κλειδιά" της παγκόσμιας σκηνής - Έρχεται και η σειρά του Τραμπ

Είναι πλέον πιστοποιημένο σύμφωνα με το διεθνή τύπο ότι ο Ερντογάν θα έχει την τύχη του Βολιβιανού προέδρου Μοράλες και ο αντικαταστάτης του θα είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, μιας και είναι ο εκλεκτός της νέας τάξης πραγμάτων του πλανήτη.

Ο αντικαταστάτης του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με ΜΜΕ, νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, κ. Ekrem Imamoglu, σύντομα θα κάνει τα πρώτα του βήματα στην παγκόσμια σκηνή, επισκεπτόμενος το Λονδίνο στις 20-21 Νοεμβρίου 2019 για να συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους όπως ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan, αλλά και στελέχη της Goldman Sachs, JP Morgan και Barclays, δίνοντας παράλληλα συνέντευξη υψηλού προφίλ στο γνωστό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg News.

Έτσι ετοιμάζει η νέα τάξη τους νέους “ηγέτες” των χωρών που θέλει να ελέγξει και αυτό δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση.

“Θα μπορούσε να αλλάξει το καθεστώς στην Τουρκία μέσω των ΗΠΑ

"Ο Τραμπ είναι αδύναμος και εύκολα χειραγωγίσημος και ο Ερντογάν βρήκε έναν τρόπο να το κάνει αυτό", δήλωσε ο David L. Phillips, διευθυντής του προγράμματος του Πανεπιστημίου Columbia για την “οικοδόμηση της ειρήνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ξεκινήσουν πολιτικές κινήσεις που θα αποστεθεροποιούσαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ένας πρώην κορυφαίος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος τόνισε ότι βλέπει τον ηγέτη της Τουρκίας ως “δεσπότη”, με την παρουσία του οποίου οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα είναι απίθανο να βελτιωθούν.

Το περιοδικό Wall Street Journal ανέφερε ότι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ διαπίστωσαν κατά την πρόσφατη εισβολή των Τούρκων στην Συρία πληθώρα εγκλημάτων πολέμου. Αυτά αφορούσαν τις αναφορές για τις μαζικές εκτελέσεις και τη χρήση λευκού φωσφόρου από τουρκόφιλους τζιχαντιστές με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Σε άρθρο γνώμης, ο Phillips αποκάλεσε τον Ερντογάν ως “δεσπότη” που επέτρεψε την διεξαγωγή εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες κατά των Κούρδων πολιτών στη βορειοδυτική Συριακή Περιφέρεια της Αφρίν πέρυσι, μιλώντας για ένα τουρκικό πογκρόμ κατά των Κούρδων.

"Υπάρχει ένα πρότυπο θηριωδιών που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό", δήλωσε ο Phillips. "Τα εγκλήματα που διαπράττουν οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) είναι η ευθύνη του Ερντογάν, ενώ ο FSA είναι υπό την διοίκηση της Τουρκίας".

Ο Phillips, εξέχων ειδικός, περιγράφει τις πολιτικές κινήσεις που θα περιθωριοποίησαν την τουρκική κυβέρνηση και ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε αλλαγή καθεστώτος στην Άγκυρα πολύ ενωρίτερα από εκτιμούν πολλοί.

"Ο Ερντογάν δεν έπρεπε να βρεθεί στον Λευκό Οίκο, έπρεπε να ήταν ήδη στη Χάγη ενώπιον δικαστών, απολογούμενος για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει", δήλωσε ο Phillips, προσθέτοντας ότι αυτός μαζί με άλλους Αμερικανούς ανωτάτους ειδικούς (πιθανόν άλλα αμερικανικά γεωπολιτικά ιδρύματα από αυτά που καθορίζουν την πολιτική των ΗΠΑ) συλλέγουν στοιχεία για όλα τα εγκλήματα πολέμου του σουλτάνου στη Συρία.

Δεύτερον, το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσει άμεσα κατά τον ίδιο, με μέτρα εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400 στο πλαίσιο του Νόμου περί κυρώσεων για αγορά ξένου αμυντικού εξοπλισμού CAATSA, αλλά και κυρώσεις για την επίθεση κατά της Συρίας.

"Και τα δύο θα πρέπει να προχωρήσουν. Η Τουρκία ανταποκρίνεται μόνο υπό πίεση", δήλωσε ο Phillips. "Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρέπει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι είναι. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας είναι να γίνουμε σκληροί με τον Ερντογάν. Απλά νομίζω ότι ο Τραμπ δεν έχει το χαρακτήρα για να το πράξει  αυτό".

Ένα τρίτο βήμα θα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τα πυρηνικά τους όπλα από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία.

"Δεν πρέπει να έχουμε 50 πυρηνικές βόμβες σε τουρκικό έδαφος και η βάση μας εκεί δεν χρειάζεται", δήλωσε ο Phillips, “δείχνοντας” τις αμερικανικές βάσεις στην Ιορδανία και τον Κόλπο ως τους "αντικαταστάτες" του Ιντισρλίκ.

"Δεν νομίζω ότι χάνουμε πολύ εάν το Ιντσιρλίκ κλείσει τις πόρτες του και οι ΗΠΑ σταματήσουν τη συνεργασία με την Τουρκία εκεί", δήλωσε ο ίδιος.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχέδιο της να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου που ανήκουν στην Κύπρο. "Προσοχή", δήλωσε ο Φιλπς , ο οποίος την χαρακτήρισε αυτήν ειδικά την απειλή ως «αηδιαστική» και είπε ότι το τέταρτο βήμα θα οδηγούσε στον τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας.

"Η απώλεια της Τουρκίας δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση", είπε. "Είμαστε διατεθειμένοι να αντέξουμε αυτό το κόστος, προκειμένου να προωθήσουμε στο λαό της Τουρκίας ένα εναλλακτικό καθεστώς", τόνισε ο Αμερικανός ειδικός μιλώντας σαν να έχει τεθεί ήδη σε ισχύ, ο μηχανισμός αντικατάστασης του Ερντογάν.

Ο Φίλιπς δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα εκφράσουν την περιφρόνησή τους στον Ερντογάν, ακόμη και κάτω από κρατική πίεση.

Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο Ερντογάν διευρύνει τις εκκαθαρίσεις στο κράτος, οι οποίες οδήγησαν στην απόλυση 130.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων και έστειλαν στην φυλακή περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν στις 15 Νοεμβρίου “ξήλωσε” τέσσερις δημάρχους του Δημοκρατικού κουρδικού Κόμματος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δημάρχων του φιλοκουρδικού κόμματος που απολύθηκαν μετά τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου στους 20.

"Μετά το λεγόμενο πραξικόπημα του 2016, ο Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε ένα γιγαντιαίο Γκούλαγκ", δήλωσε ο Phillips. «Ήρθε η ώρα να δούμε την Τουρκία όπως είναι, και όχι όπως θα θέλαμε να είναι».

"Η Τουρκία αγκαλιάζεται ήδη από τη Ρωσία", δήλωσε ο Phillips, δείχνοντας ότι Μόσχα και Άγκυρα συνεργάζονται στη Συρία και μετά την συμφωνία για τους S-400, τώρα διεξάγουν συνομιλίες σχετικά με την αγορά από την Τουρκία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35.

Άλλοι Αμερικανοί ειδικοί φοβούνται ότι οι κυρώσεις και μια σκληρή τιμωρία της Αμερικής στην Άγκυρα θα κυλίσουν ακόμα πιο πολύ νερό στον μύλο του Ερντογάν, αυξάνοντας την λαϊκή στήριξη, η οποία θα τον κρατούσε στην εξουσία ακόμα πιο πολύ, καθιστώντας την Τουρκία όμως λιγότερο δημοκρατική.

"Οι Τούρκοι πολιτικοί παίζουν πάντοτε αυτή την κάρτα, προκαλούν αντιπάλους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να ασκήσουν εθνικιστική πολιτική", δήλωσε ο Φίλιπς. "Δεν μπορώ να δεχθώ το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι θα συγκεντρωθούν γύρω από τον Ερντογάν αν γίνουμε σκληροί με την Τουρκία. Νομίζω ότι το ακριβώς αντίθετο είναι αλήθεια, τόνισε ο ίδιος.

"Έχουμε χάσει την Τουρκία και όσο ο Ερντογάν παραμένει επικεφαλής της κυβέρνησης, η προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας θα παραμείνει περιορισμένη", δήλωσε ο Φίλιπς. "Χρειαζόμαστε μια αλλαγή καθεστώτος, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να επαναφέρουμε αυτή τη σχέση", κατέληξε ένας ειδικός που γνωρίζει πολύ καλά τι λέει και ας το ακούσουμε με πολύ προσοχή σε ολόκληρη την Α.Μεσόγειο, ενώ το Ιράν ήδη "φλέγεται" στο εσωτερικό του και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...