Κόσμος

Σε εξέλιξη νέα ρωσοτουρκική σύγκρουση - Άγκυρα: "Οι S-400 θα ενεργοποιηθούν χωρίς Ρώσους συμβούλους" - Έντονο παρασκήνιο

Μεγάλο και έντονο παρασκήνιο υπάρχει μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για τους S-400, ειδικά μετά το ταξίδι του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον και τις συνομιλίες του με τον Τραμπ.

Η ανακοίνωση του επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ, ότι η χώρα του θα θέσει σε λειτουργία τα ρωσικά συστήματα τον Απρίλιο του 2020, ήταν σημαντική και φέρονταν να είναι κατά των ΗΠΑ, μόνο που η συνέχεια τα διαψεύδει όλα.

Στην συνέχεια ο ίδιος ανέφερε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι θα ενεργοποιηθούν στην Τουρκία χωρίς όμως τους Ρώσους συμβούλους.

“Κανένας Ρώσος υπάλληλος δεν θα εισέλθει σε τουρκικό έδαφος για να ενεργοποιήσει τα συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400 μετά την είσοδό τους στην Τουρκία”, δήλωσε ο Ismail Demir, επικεφαλής της αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο CNN Turk.

“Οι Τούρκοι ειδικοί συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στη Ρωσία και επαναλαμβάνουμε πολλές φορές ότι δεν θα υπάρχει ρωσικό προσωπικό [για να λειτουργήσει το S-400]”, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν είχε σχέδια τα οποία θα “αχρήστευαν” του S-400.

"Σχεδιάζουμε να θέσουμε τα ρωσικά συστήματα σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2020", τόνισε.

Μετά όμως από τις συνομιλίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι έδωσε εντολή στους υπουργούς του να καταβάλουν προσπάθειες για να διευθετήσουν την κατάσταση γύρω από τη συμφωνία με τους S-400 με την Τουρκία.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι ήταν πεπεισμένος ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να βρουν λύση στα θέματα S-400 και F-35.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν να καταργήσουν τη συμφωνία. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε στα μέσα Ιουλίου ότι "η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 ενεργοποιεί και επεκτείνει το εμπάργκο με τα αεροσκάφη F-35".

Το S-400 Triumf είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα πυραυλικής αντιεροπορικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας που τέθηκε σε κυκλοφορία στη Ρωσία το 2007, μιας και μπορεί να εξουδετερώσει στόχους σε απόσταση 400 χλμ και σε υψόμετρο 30 χλμ.

Επειδή όμως έχουμε να κάνουμε με νεο-οθωμανούς Τούρκους υπάρχει και ένα “φανταστικό σενάριο” κατά το οποίο “οι Τούρκοι πιθανό θα θελήσουν να “πουλήσουν” στις ΗΠΑ το θέμα των ρωσικών πυραύλων, με μια “αποθήκευση τους” (αυτό μεταφράζεται ότι οι πύραυλοι θα ευρίσκονται σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης και θα ενεργοποιηθούν όταν κριθεί αναγκαίο), για να λάβουν πάλι πιθανόν κανένα “δώρο” από ΗΠΑ μεριά στην περιοχή μας, ενώ η Άγκυρα απειλεί ταυτόχρονα Ελλάδα και Κύπρο”.

Υπενθυμίζουμε μόνο σχετικό, άρθρο μας, στο οποίο αναφέραμε ότι τρομερό σενάριο περί πιθανότατης μυστικής συμφωνίας Τραμπ-Ερντογάν αναφέρουν κινεζικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης λόγω της απρόσμενης για πολλούς απόφασης της Άγκυρας να μην παραδοθεί τώρα η δεύτερη παρτίδα των ρωσικών πυραύλων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέροντας ένα έντονο και σκοτεινό» παρασκήνιο στην υπόθεση, ενώ υπάρχουν ήδη αντιδράσεις Ρώσων αξιωματούχων προς στους Τούρκους.

Κινέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Τουρκία «θα βρει έναν λόγο όχι μόνο να μην πληρώσει στη Ρωσία για την παράδοση των S-400 μετά την άρνηση παράδοσης τους, αλλά και να μεταφέρει τα μυστικά της τεχνολογίας αυτών των ρωσικών συστημάτων στις ΗΠΑ, δημιουργώντας μια σοβαρή απειλή εθνικής ασφαλείας, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για την Κίνα, την Ινδία και ορισμένες άλλες χώρες που θα παραλάβουν τα ρωσικά συστήματα».

Από τους Τούρκους του ΑΚΡ τα περιμένουμε όλα στην κυριολeξία, αλλά υπενθυμίζουμε ότι εφόσον πιστοποιηθεί ότι υλοποιείται αυτό το σενάριο, η οργή της Μόσχας θα έθετε σε λειτουργία "άγρια" σενάρια του τύπου "επίθεση στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο", όπως είχε αποκαλύψει και ο γνωστός Τούρκος Γκιουλενιστής δημοσιογράφος Α.Μποζκούρτ.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...