Ιστορία

Κυκλάδες: Πώς καθιερώθηκε το χαρακτηριστικό άσπρο-μπλε χρώμα στα σπίτια;

Τα σπίτια των Κυκλάδων έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, που τα κάνει διάσημα και αναγνωρίσιμα, ως περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό, δεν είναι άλλο από το χαρακτηριστικό άσπρο-μπλε χρώμα στα σπίτια.

Το άσπρο συμβολίζει την αγνότητα και την καθαρότητα. Το μπλε την θάλασσα και τον ουρανό.

Άλλωστε είναι τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Τα σπίτια των Κυκλάδων χτίζονταν με απλά υλικά και το λευκό χρώμα επιλέχθηκε γιατί εξυπηρετούσε τις ανάγκες υγιεινής και ύστερα την αισθητική.

Το 1938, διάταγμα του καθεστώτος Μεταξά όριζε ότι πρέπει να περαστούν με ασβέστη όλα τα σπίτια των νησιών, για να προστατευτούν από τη χολέρα, που μάστιζε εκείνη την εποχή την Ελλάδα και είχε προσβάλει ακόμη και τα οικόσιτα πτηνά. Ο ασβέστης χρησιμοποιήθηκε ως απολυμαντικό, καθώς η χλωρίνη δεν χρησιμοποιούνταν ακόμη.

Το ασβέστωμα συνεχίστηκε και μετά τη δικτατορία. Ήταν προφανές ότι οι κάτοικοι το συνήθισαν και τους άρεσε, όπως και στους επισκέπτες.

To 1955 η βασίλισσα Φρειδερίκη πρότεινε στον Καραμανλή να διαφημιστούν οι Κυκλάδες μέσω μιας φωτογραφίας καλοσυντηρημένων σπιτιών στην Μύκονο, με σκοπό την τουριστική ανάδειξη των νησιών. Τα λευκά σπιτάκια με τις μπλε λεπτομέρειες, έγιναν το σήμα κατατεθέν του Αιγαίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ