Αρχείο

Ισραήλ-Τουρκία στα πρόθυρα κρίσης - Ισραηλινοί ειδικοί: "Οι S-400 απειλούν τα F-16 μας" - Ο Ερντογάν μίλησε για "υπεράσπιση" της Ιερουσαλήμ

Μέγα θέμα έγινε στα ισραηλινά κανάλια η δοκιμή των τουρκικών συστημάτων S-400 στην Άγκυρα, διότι οι Ισραηλινοί ειδικοί εκτιμούν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι αναπτύχθηκαν αποκλειστικά για να απειλήσουν τα Ισραηλινά αεροσκάφη F-16 και ίσως και τα F-35,  μόλις αυτά απογειωθούν από τις αεροπορικές βάσεις τους και κινηθούν πάνω από το συριακό εναέριο χώρο, ενώ ο Ερντογάν μιλά για "υπεράσπιση" της αυτονομίας της Ιερουσαλήμ προκαλώντας μεγαλύτερη οργή στο Ισραήλ.

Η παρουσία των ρωσικών πυραύλων προκαλεί τριγμούς στο Ισραήλ για δύο λόγους:

α. Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 αποτελούν τη βάση της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, και

β. Η Τουρκία θα μπορεί εύκολα να εγκλωβίζει ισραηλινά αεροσκάφη όχι μόνο στην επικράτεια της, αλλά και στην επικράτεια της Συρίας, του Λιβάνου, ακόμη και του Ιράκ.

Αυτό το χαρακτηριστικό αναφέρθηκε από ειδικούς Ισραηλινούς αναλυτές που μίλησαν στο ισραηλινό κανάλι 9tv.co.il, διευκρινίζοντας ότι τα ραντάρ των πυραύλων S-400,  μπορούν εύκολα να εγκλωβίσουν και να εξουδετερώσουν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, ακόμη και μόλις αυτά απογειωθούν από τα αεροδρόμια στο Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί, αναφέρει το κανάλι, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε επανειλημμένα εναντίον του Ισραήλ, ειδικά μόλις παρέλαβε τα ρωσικά συστήματα S-400.

Η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να ελέγχει εύκολα εναέριο χώρο σε ακτίνα 600 χιλιομέτρων, απόσταση που διεισδύει ακόμη και μέσα στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις από το Τελ Αβίβ μέχρι στιγμής, ωστόσο οι Ισραηλινοί αναλυτές σημείωσαν ότι η πίεση των ΗΠΑ στην Τουρκία για την μη αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, οφείλεται στα συμφέροντα του Ισραήλ, το οποίο ανησυχεί σοβαρά για το γεγονός ότι η Άγκυρα έλαβε ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας που απειλεί πλέον την ίδια την χώρα.

“Σε περίπτωση απόκλισης των συμφερόντων μεταξύ της Τουρκίας και του εβραϊκού κράτους, το Τελ Αβίβ είναι απίθανο να συμφωνήσει με τον Ερντογάν”, αναφέρουν οι Ισραηλινοί ειδικοί αμυντικοί αναλυτές προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών.

Η απάντηση του Ερντογάν όμως, ήρθε άμεσα σήμερα, όταν ο ίδιος δήλωσε ότι «το Ισραήλ θέτει τον κόσμο σε κίνδυνο».

Ο Ερντογάν παρότρυνε τον κόσμο να δείξει ισχυρή αντίσταση εναντίον των πολιτικών του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, υποστηρίζοντας ότι η στήριξη των δυτικών χωρών σε αυτές τις πολιτικές αύξησε τη σύγκρουση στην περιοχή.

"Το Ισραήλ, που δεν σέβεται το δικαίωμα των Παλαιστινίων στη ζωή, την ιδιοκτησία και την εργασία, θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της περιοχής καθώς και το παγκόσμιο μέλλον", ανέφερε ο Ερντογάν.

"Ως Τουρκία, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την αυτονομία της Ιερουσαλήμ", πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε επίσης τη σημασία της Ιερουσαλήμ και για τις τρεις θρησκείες, λέγοντας ότι αυτές οι "λεηλασίες" στην ιερή πόλη είναι μέγα "λάθος", αφήνοντας να εννοηθεί ενδεχομένως ότι ετοιμάζει "κάτι" θεαματικό ίσως για να δείξει την συμπαράσταση του στους μουσουλμάνους Παλαιστίνιους.

"Η στάση της δύσης προς το Ισραήλ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προκαλέσει τη σύγκρουση", είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το αφήγημα των νεο-Οθωμανών όπως πρέπει πλέον να τους ονομάζουμε, εξαπολύει απειλές μετά το Αιγαίο και την Κύπρο, τώρα και στην Ιερουσαλήμ, την Τρίτη ιερή πόλη του Ισλάμ και την μεγαλύτερη Ιερή πόλη του Χριστιανισμού, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος ονειρεύεται να εισέλθει πιθανόν ως "Φατίχ", μόνο που η ιστορία "γράφει" για τους Τούρκους ότι τους αναμένουν μεγάλες καταστροφές που φτάνουν έως την διάλυση του σημερινού τουρκικού "τεχνητού" κράτους  και την σμίκρυνση των δυνατοτήτων τους στο ελάχιστο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ