Η Ρωσική Εκκλησία λέει ΟΧΙ σε Πανορθόδοξη με πρωτοβουλία Βαρθολομαίου για το ουκρανικό

Δημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2019, 4:50 μμ

“Οποιαδήποτε σύσκεψη θα συγκληθεί από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης θα στοχεύσει στη νομιμοποίηση των πράξεών του στην Ουκρανία, με την οποία δεν συμφωνεί η Ρωσική Εκκλησία” , δήλωσε σήμερα Σάββατο ο Μητροπολίτης Βολοκολαμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας .


«Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είναι πολύ αποφασισμένος να υπερασπιστεί το δικαίωμά του, το οποίο έχει αναθέσει στον εαυτό του – να συγκαλεί πανορθόδοξες συναντήσεις. Αλλά σε μια κατάσταση όπου ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είναι ο ένοχος της αντιπαράθεσης και του σχίσματος, κάθε συνάντηση που συγκαλεί αναπόφευκτα θα στοχεύει να νομιμοποιήσουμε τις ενέργειές του και δεν συμφωνούμε ακριβώς με τις πράξεις του στην Ουκρανία», δήλωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίων στον αέρα του προγράμματος» Εκκλησία και Ειρήνη «στο κανάλι «Ρωσία 24» .

Από αυτή την άποψη, βρήκε χρήσιμη την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ ‘, ο οποίος στις 21 Νοεμβρίου κάλεσε όλους τους προκαθημένους των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών να συγκεντρωθούν στην Ιορδανία για να συζητήσουν θέματα διατήρησης της πανορθόδοξης ενότητας.