Ιστορία

Αγιά Σοφιά: Η πόρτα που τρομάζει τους Τούρκους

Είναι γνωστοί οι θρύλοι της Αγιά-Σοφιάς που τρομάζουν τους Τούρκους.

Ανάμεσά τους κεντρική θέση κατέχει ο θρύλος για την κλειστή πύλη της Αγιά-Σοφιάς, πίσω από την οποία κοιμάται ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς. Είναι η πύλη που βλέπετε στην φωτογραφία.

Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς μια μέρα θα ξυπνήσει από τον ύπνο του, θα ανοίξει η κλειστή μαρμάρινη πύλη, θα προβάλει πίσω από αυτήν και με το σπαθί του θα κυνηγήσει τους μουσουλμάνους μέχρι την Κόκκινη Μηλιά.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη στους Τούρκους, τελούνταν η θεία Λειτουργία.

Όταν οι μουσουλμάνοι όρμησαν μέσα στην Αγιά-Σοφιά, η θεία Λειτουργία διακόπηκε.

Τότε εμφανίστηκε Άγγελος Κυρίου, ο οποίος πήρε το Άγιο Δισκοπότηρο και πέρασε πίσω από την πόρτα, που βλέπετε.

Η πόρτα έκλεισε ερμητικά και από τότε μέχρι σήμερα, για 500 και παραπάνω χρόνια, δεν ξανάνοιξε.

Όταν η Αγιά-Σοφιά θα ξαναγίνει χριστιανική, η πύλη θα ανοίξει ξανά και πίσω από αυτήν θα φανεί το Άγιο Δισκοπότηρο, το οποίο θα πάρει ο ιερέας για να συνεχίσει την θεία Λειτουργία που διακόπηκε το 1453.

Αυτά λένε οι θρύλοι και οι παραδόσεις μας για την Αγιά-Σοφιά.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι Τούρκοι τρέμουν την συγκεκριμένη πύλη, που βρίσκεται στα δεξιά, όπως προχωρούμε μέσα στον κυρίως ναό.

Για να αποφύγουν την προσοχή των επισκεπτών στην κλειστή αυτήν μαρμάρινη πύλη και τα ενοχλητικά ερωτήματα, τοποθετούν πάντοτε κάτι σε αυτήν:
άλλοτε μία Έκθεση φωτογραφίας ή άλλων αντικειμένων, άλλοτε μία σκαλωσιά, όπως στην φωτογραφία που βλέπετε, άλλοτε κάτι άλλο. Αλλά πάντα θα πρέπει να υπάρχει κάτι.

Από τον φόβο τους ακόμη, παρότι πίσω από την πύλη υπάρχουν τόνοι μαρμάρου, έχουν προσθέσει οι ίδιοι και άλλους τόσους, για να μην καταφέρει ποτέ να ξεπηδήσει από αυτήν ο Μαρμαρωμένος Βασλιάς.

Όμως, «το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον».

Όταν θα έλθει η πολυπόθητη ώρα, τίποτε δεν θα σταματήσει τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά και η Πόλη και η Αγιά-Σοφιά θα ξαναγίνουν πάλι χριστιανικές…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...