ΗΠΑ

Washington Post: Τέσσερις αξιωματούχοι ήξεραν για τις πιέσεις Τραμπ σε Ζελένσκι

Νέες αποκαλύψεις για το ουκρανικό σκάνδαλο έκανε η Washington Post, αναφέροντας πως τουλάχιστον τέσσερις αξιωματούχοι, αρμόδιοι για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της πίεσης που άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Λευκός Οίκος στον Βολόντιμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να εξασφαλίσει πληροφορίες οι οποίες θα εξέθεταν τον Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, είχαν αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους ήδη από τον Μάιο, όταν ανακλήθηκε ξαφνικά στην Ουάσινγκτον η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στο Κίεβο, η Μαρί Γιοβάνοβιτς. Άλλες ανησυχητικές ενδείξεις, ειδικά όσα λέγονταν σε συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, ώθησαν τους αξιωματούχους αυτούς να επικοινωνήσουν με τον νομικό σύμβουλο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Άιζενμπεργκ, κατά το δημοσίευμα.

ΗΠΑ: Το τηλεφώνημα της 25ης Ιουνίου έφερε μεγάλη ανησυχία
Οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες τους εντάθηκαν ακόμη περισσότερο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, μετά την 25η Ιουλίου και την τηλεφωνική συνδιάλεξη του προέδρου Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της έρευνας που διενεργείται ενόψει της ενδεχόμενης καθαίρεσης του δισεκατομμυριούχου Ρεπουμπλικάνου. Ο Ζελέζνι ωστόσο επιμένει πως δεν δέχτηκε πιέσεις.

«Αυτή η συνομιλία προκάλεσε μεγάλη ανησυχία σε όσους την άκουσαν απευθείας — ήταν σαν να ήχησε συναγερμός», εξομολογήθηκε στην εφημερίδα μία από τις πηγές της, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Άνθρωποι ρώταγαν τι έπρεπε να κάνουν», συμπλήρωσε.

Ο τότε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, που έχει στο μεταξύ απομακρυνθεί από τον θώκο, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εξέφρασαν ανησυχία αφού ενημερώθηκε από την ομάδα του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ