Κόσμος

Sunday Times: «Έλα να με διώξεις», θα πει ο Μπόρις στη βασίλισσα

Αποφασισμένο να μη φύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ ακόμα και αν ηττηθεί σε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, έτσι ώστε να υλοποιήσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, εμφανίζουν τον Μπόρις Τζόνσον υπουργοί της κυβέρνησής του τους οποίους επικαλούνται οι Sunday Times

Κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της συνταγματικής κρίσης» στην οποία έχει περιέλθει η Βρετανία, η κυριακάτικη εφημερίδα γράφει ότι ο πρωθυπουργός «θα προκαλέσει τη βασίλισσα να τον καθαιρέσει» ακόμα και αν η αντιπολίτευση καταφέρει να τον νικήσει σε μια πρόταση δυσπιστίας και να συμφωνήσει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, η οποία θα ζητούσε την αναβολή του Brexit και θα διεξήγαγε εκλογές.

Οι υπουργοί, τους οποίους δεν κατονομάζει η εφημερίδα, λένε πως ο κ. Τζόνσον είναι διατεθειμένος να κάνει «κατάληψη» στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, παράλληλα, δηλώνουν πως ο πρωθυπουργός θα αρνηθεί να φύγει από τη θέση του ακόμα και κριθεί από δικαστήριο ότι περιφρονεί το νόμο που τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit εφόσον δεν πετύχει νέα συμφωνία με την ΕΕ έως τις 19 Οκτωβρίου.

«Εκτός αν εμφανιστεί η αστυνομία στις πόρτες της Ντάουνινγκ Στριτ με ένταλμα για τη σύλληψη του πρωθυπουργού, δεν πρόκειται να φύγει», είπε ανώτερο Συντηρητικό στέλεχος.

Οι Βρυξέλλες έχουν αποφανθεί ότι οι προτάσεις που υπέβαλε μέσα στην εβδομάδα ο Μπόρις Τζόνσον για την απάλειψη του backstop από τη Συμφωνία Αποχώρησης δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Η βρετανική πλευρά θα παρουσιάσει ενδεχομένες τροποποιήσεις των προτάσεών της τη Δευτέρα, όταν θα γίνει νέα «τεχνικού περιεχομένου» επαφή των διαπραγματευτικών ομάδων στις Βρυξέλλες.

Αλλά πηγές από την Ντάουνινγκ Στριτ λένε ότι οι όποιες αλλαγές δε θα είναι δραματικές. Ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ είπε την Κυριακή ότι ίσως υπάρξουν αλλαγές στο μηχανισμό που προϋποθέτει συναίνεση των αρχών στη Βόρεια Ιρλανδία για διατήρηση των κανόνων της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς στο εμπόριο στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Οι βρετανικές εφημερίδες επικαλούνται πηγές από το Λονδίνο και από τις Βρυξέλλες που θεωρούν ότι δεν υπάρχει προοπτική οι δύο πλευρές «να μπουν στο τούνελ», όρος που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή εντατικών συνομιλιών όταν διαπιστώνεται προοπτική επιτυχούς κατάληξης σε μία διαπραγμάτευση.

Μιλώντας το Σάββατο σε εκδήλωση στο Παρίσι, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ είπε ότι αν το Λονδίνο δεν αλλάξει θέσεις, τότε δεν πιστεύει πως υπάρχει προοπτική προόδου.

Έσπευσε δε να επιρρίψει προκαταβολικά την ευθύνη για ένα ‘no deal’ στη βρετανική πλευρά: «Το no deal ποτέ δε θα είναι επιλογή της Ευρώπης. Εξ αρχής θα ήταν επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου».

Με άρθρο του στις εφημερίδες Sun on Sunday και Sunday Express ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει το Brexit στο τέλος Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

«Μετά από δεκαετίες εκστρατείας, τρία χρόνια αντεγκλήσεων και μήνες άσκοπης καθυστέρησης που έμοιαζαν ατέλειωτοι, απομένουν τώρα μόνο 25 ημέρες μέχρι τη λήξη της ιδιότητας μέλους της ΕΕ για το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα πακετάρουμε τις βαλίτσες μας και θα φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου. Το μόνο ερώτημα είναι κατά πόσο οι Βρυξέλλες θα μας αποχαιρετίσουν χαρούμενες με μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία ή κατά πόσο θα υποχρωθούμε να φύγουμε μόνοι μας», γράφει ο κ. Τζόνσον.

Θέλοντας να εντείνει την πίεση επί των Βρυξελλών, ο Βρετανός πρωθυπουργός προσθέτει ότι η πρότασή του είναι σε θέση να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εξάλλου, η Sunday Telegraph αποκαλύπτει ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει συζητήσει την πιθανότητα διάπραξης «σαμποτάζ» των εργασιών της ΕΕ σε περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση «εξαναγκαστεί» σε νέα αναβολή του Brexit.

Το σαμποτάζ θα μπορούσε να συνίσταται σε άσκηση βέτο που θα μπλόκαρε τον νέο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και στο διορισμό ενός ευρωσκεπτικιστική νέου Βρετανού επιτρόπου.

Μάλιστα ο έντονα ευρωσκεπτικιστής Συντηρητικός βουλευτής Στιβ Μπέικερ τάχθηκε δημοσίως υπέρ της ανάθεσης του ρόλου του Βρετανού επιτρόπου στον Νάιτζελ Φάρατζ.

Παρά την αβεβαιότητα, ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον καταφέρνει να διευρύνει το προβάδισμα των Τόρις στην πρόθεση ψήφου στις 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Η νεότερη δημοσκόπηση για λογαριασμό του Observer στο τέλος της περιόδου των κομματικών συνεδρίων δίνει 38% (+2%) στους Συντηρητικούς, έναντι 23% (-1%) για τους Εργατικούς. Μειωμένη κατά πέντε μονάδες, στο 15%, είναι η στήριξη προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

 

Ο κ. Τζόνσον προηγείται με 36% έναντι 16% του Τζέρεμι Κόρμπιν στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

 

Ακόμα και το σχέδιο του νυν πρωθυπουργού για το Brexit είναι δημοφιλέστερο από τη Συμφωνία Αποχώρησης της Τερέζα Μέι. Το μεν πρώτο θεωρείται «καλό» από το 27% των ερωτηθέντων και «κακό» από το 22%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το σχέδιο της κ. Μέι ήταν 14% και 45%.

skai.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ