Κόσμος

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Σύμμαχος η Τουρκία, να μην ρισκάρουμε τη μάχη κατά του ISIS

Σε νέες δηλώσεις στήριξης προς την Τουρκία προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, χαρακτηρίζοντάς την έβα πολύ σημαντικό εταίρο.
«Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε σε ομιλία του στην 65η κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Ο Stoltenberg επανέλαβε πως «κανένας άλλο σύμμαχος [του ΝΑΤΟ] δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία», ενώ μάλιστα προσέθεσε πως η Άγκυρα έχει «νόμιμες ανησυχίες» για την ασφάλεια.
Τόνισε πως καμιά άλλη χώρα υποδοχής δεν έχει δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από ό,τι η Τουρκία.
Προτρέποντας την Τουρκία να δράσει «σε συγκράτηση και συντονισμό» με άλλα έθνη, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του για την τελευταία επιχείρηση της Τουρκίας με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan και τον υπουργό Εξωτερικών Cavusoglu.
Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει μια βιώσιμη λύση στο θέμα των ξένων μαχητών που κρατούνται σε στρατόπεδα στη Συρία.
«Ο μόνος τρόπος για να καταλάβουμε τι συμβαίνει είναι να κατανοήσουμε τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας», ανέφερε.
«Η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Stoltenberg προσθέτοντας: «Έχει αποδειχθεί σημαντική με πολλούς τρόπους, όχι μόνο στον αγώνα κατά του ISIS».
Υπενθύμισε επίσης στους συμμάχους ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επωφελήθηκε από υποδομές και βάσεις στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της πάλης ενάντια στο Ι.Κ. και τόνισε ότι η τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει εξαφανιστεί τελείως.
«Οι σύμμαχοι πρέπει να διατηρήσουν την ενότητά τους στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε μια πιο συντονισμένη προσέγγιση από τη διεθνή κοινότητα γενικά και το ΝΑΤΟ ειδικότερα για να ασχοληθούμε με το θέμα των ξένων μαχητών», δήλωσε ο Stoltenberg ζητώντας επίσης μια πιο συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης του θέματος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...