Κόσμος

Reuters: Ποια είναι η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας όσον αφορά στη Συρία

Θα μπορούσε η οικονομία και η αγορά συναλλάγματος πιο συγκεκριμένα να είναι η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας στην εισβολή της στη Συρία;

Η ικανότητα της Τουρκίας να στηρίξει τη στρατιωτική της εκστρατεία στη Συρία μπορεί να εξαρτηθεί εν μέρει από το τι συμβαίνει μακριά από το πεδίο της μάχης και συγκεκριμένα στην αγορά συναλλάγματος, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Η τουρκική λίρα είναι από καιρό ένα «φλίπερ» γεωπολιτικής και κεραυνός για τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των δυτικών συμμάχων της, και συγκεκριμένα της Ουάσινγκτον, αναφέρει το δημοσίευμα, με τίτλο «Η λίρα μπορεί να είναι η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας στη Συρία».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η ανανέωση των πιέσεων στο τουρκικό νόμισμα και η προσπάθεια σταθεροποίησης του θα μπορούσαν να θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο τα μικρά αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Τουρκίας, αφήνοντας δυνητικά τη χώρα με λίγα περιθώρια για να υπερασπιστεί τη λίρα, εάν επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις.

Αυτό με τη σειρά του, σύμφωνα με το Reuters, θα μπορούσε να βλάψει την ήδη εύθραυστη τουρκική οικονομία και να υπονομεύσει την ικανότητα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να αντισταθεί στη διεθνή πίεση ενάντια στην στρατιωτική επίθεση του στη Συρία.

Πέρσι, η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ ήταν ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την πτώση της λίρας κατά 30%, προκαλώντας οικονομική ύφεση στην Τουρκία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές καθώς και από τις ροές ξένων επενδύσεων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ