Οπλικά συστήματα

M60 Patton: Αυτά είναι τα τουρκικά τεθωρακισμένα που «σφυροκοπούν» τη Συρία

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τα τεθωρακισμένα M60 -A1, τα οποία είναι αναβαθμισμένα από το Ισραήλ για χάρη του τουρκικού στρατού, στην επίθεση της ενάντια στους Κούρδους στη βόρεια Συρία.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης, δείχνουν σταθμευμένα τα θρυλικά τουρκικά τεθωρακισμένα M60 Patton κοντά στην τουρκική συνοριακή πόλη Akçakale κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης». Τα τουρκικά M60 αναβαθμίστηκαν από τις Ισραηλινές Στρατιωτικές Βιομηχανίες για χάρη του τουρκικού στρατού μερικά χρόνια πριν. Από τη στιγμή που τα τεθωρακισμένα, υποστηριζόμενα από τουρκικά «γεράκια», εισέβαλαν στη Συρία, εκατοντάδες Κούρδοι έχουν σκοτωθεί και 160.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 70.000 παιδιών, έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

Κατά τις δεκαετίες των ’60 και ’70 το M60 Patton ήταν ο στυλοβάτης του στόλου των τεθωρακισμένων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), πριν αντικατασταθεί από το άρμα μάχης M1 Abrams το οποίο είναι σε υπηρεσία σήμερα. Ωστόσο, περισσότερες από πέντε χιλιάδες Patton παραμένουν σε υπηρεσία με τους Στρατούς δεκαεννιά χωρών. Πριν από λίγα χρόνια η Raytheon παρουσίασε το πακέτο αναβάθμισης «Επέκτασης Υπηρεσιακής Ζωής» (SLEP) το οποίο διαθέτει νέο κινητήρα, σύστημα ελέγχου πυρός και πυροβόλο των 120 χιλιοστών.

Η ισραηλινή αναβάθμιση Sabra

Το εν λόγω M60 Patton συναγωνίζεται με την προϋπάρχουσα αναβάθμιση τριών επίπεδων M60 Sabra που έγινε από τις Ισραηλινές Αμυντικές Βιομηχανίες για τα άρματα της χώρας. Τα Sabra στην τουρκική υπηρεσία , που ονομάστηκαν M60T, είναι σήμερα ενεργά στα πεδία μαχών της βόρειας Συρίας, ενώ τα παλιότερα μοντέλα Patton «έδειξαν τα δόντια» τους στον πόλεμο της Υεμένης. Τα γηραιά M-60 αντικαταστάθηκαν από πιο προηγμένα και σύγχρονα συστήματα ίδιου τύπου μετά από μία σύμβαση, αξίας 687 εκατομμυρίων δολαρίων, που υπέγραψαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την πολεμική βιομηχανία του Ισραήλ.

Η ισραηλινή αναβάθμιση Sabra διαθέτει, επίσης, ένα πυροβόλο των 120 χιλ. παρόμοιας απόδοσης συζευγμένο με έναν νέο βλητικό σκοπευτή, όπως επίσης και έναν ανώτερο κινητήρα των 1000 ίππων, ο οποίος αυξάνει την ταχύτητα στα 34 ΜΑΩ. Με την αναβάθμιση Sabra το νέο M60 διαθέτει ενισχυμένη θωράκιση, προσδίδοντας ένα γωνιακό σχήμα στον πύργο. Η θωράκιση περιλαμβάνει την τοποθέτηση της εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης (ERA) –η οποία είναι πλάκες εκρηκτικών που εκπυρσοκροτούν πρόωρα τους εισερχόμενους πυραύλους και βλήματα –όπως επίσης και πλάκες αρθρωτής θωράκισης.

Οι αμυντικοί δεσμοί του Ισραήλ με την Τουρκία έληξαν το 2010, όταν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών ξέπεσαν μετά από την προσπάθεια του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να επισπεύσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από τον Ισραήλ.

Το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι το εξής: Γιατί η Τουρκία χρησιμοποιεί ως αιχμή του δόρατος τα άρματα μάχης M60 σε μία τόσο μεγάλη επιχείρηση σε αντίθεση με τα πιο σύγχρονα και ισχυρότερα άρματα μάχης Leopard 2;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...