Κοινωνία

H Ελλάδα μέσα στις δέκα χώρες που μπλοκάρουν τους στόχους καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής

Δέκα χώρες της ΕΕ αποκλείουν την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής για την αλλαγή του κλίματος και η Ελλάδα είναι μια εξ αυτών...

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ συμφώνησαν την Παρασκευή (4 Οκτωβρίου) να «επικαιροποιήσουν» την τρέχουσα δέσμευση της ΕΕ για μείωση των εκπομπών το επόμενο έτος, αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πόσο. Δέκα χώρες εμπόδισαν τις προσπάθειες των άλλων.

Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο, οι 28 εθνικοί αντιπρόσωποι των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν σε μια κοινή θέση πριν από την ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα τον Δεκέμβριο.

Οι υπουργοί συμφώνησαν σε ένα κείμενο που αναφέρει και πάλι ότι το Συμβούλιο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του σχετικά με έναν στόχο περί του κλίματος για το 2050 έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, τα τελικά συμπεράσματα σχετικά με το στόχο της ΕΕ για το 2030 καταρρίφθηκαν.

Σύμφωνα με ένα πρώτο σχέδιο του κειμένου, η ΕΕ θα αυξήσει το 40% της αποκαλούμενης εθνικά καθορισμένης συνεισφοράς (NDC) "κατά τρόπο που να αποτελεί πρόοδο φιλοδοξίας πέρα ​​από την τρέχουσα και να αντανακλά την υψηλότερη δυνατή φιλοδοξία της ΕΕ".

Αυτό το κομμάτι τελικά αποκόπηκε από την τελική έκδοση, η οποία τώρα απλά αναφέρει ότι "το 2020, η ΕΕ θα αναβαθμίσει την NDC της όπως συμφωνήθηκε στο Παρίσι".

Ο κ. Miguel Arias Cañete, επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι "σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων τα μέρη πρέπει να ενημερώσουν ή να επικοινωνήσουν. Εδώ επιλέξαμε την "ενημέρωση". "Επίσης ανέφερε το σχέδιο συμπερασμάτων, επισημαίνοντας την τελική έκδοση ως" εξέλιξη της φιλοδοξίας ".

Δέκα χώρες - η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Κροατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ρουμανία μπλόκαραν τις προσπάθειες για να συμπεριληφθεί πιο ρητή γλώσσα.

"Μια από καιρό αναμενόμενη απόφαση για μαζική κλιμάκωση των περικοπών εκπομπών στην ΕΕ έχει καθυστερήσει και πάλι σε μια εποχή που εκατομμύρια άνθρωποι βγαίνουν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απραξία της κυβέρνησης", δήλωσε ο Wendel Trio, επικεφαλής της περιβαλλοντικής ομάδας CAN Europe.

Πρόσθεσε ότι "η ΕΕ πρέπει να δεσμευθεί σε ένα πολύ υψηλότερο στόχο στις αρχές του 2020 για να ενθαρρύνει άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο".

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δεσμεύτηκε να αυξήσει το NDC στο 50% και να το στοχεύσει στο 55%, όταν ενδείκνυται.

Πάντως αναφορικά με το συμβούλιο περιβάλλοντος της ΕΕ σύμφωνα με αξιωματούχους αναμενόταν η έλλειψη ομοφωνίας για την επιτάχυνση του στόχου σε αυτό το στάδιο, αλλά προειδοποίησαν ότι η υπομονή με τις χώρες που εξακολουθούν να "σέρνουν τα πόδια τους" αρχίζει να εξαντλείται...

Ειδικότερα, η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία αρνούνται να δεσμευτούν για νέους στόχους, μέχρις ότου εξηγηθούν πλήρως οι δαπάνες για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ