Κυβέρνηση

Δένδιας σε Τουρκία: «Η Λευκωσία δεν είναι μόνη» - Το Ισραήλ προειδοποίησε την Άγκυρα για την Κυπριακή ΑΟΖ



Το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη έστειλε από τη Λευκωσία, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά από την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στον απόηχο των νέων προκλήσεων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ – το «Γιαβούζ» ετοιμάζεται να κάνει νέα γεώτρηση- ο κ. Δένδιας, υπογράμμισε ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπογράμμισε οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν το διεθνές δίκαιο ενώ τόνισε ότι δεν είναι επιλογή η στρατικοποίηση του θέματος από ένα κράτος δικαίου.

Αναφορές έγιναν και σ' ότι αφορά το Κυπριακό από πλευράς Νίκου Δένδια, λέγοντας ότι η επίλυση του προβλήματος αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. Την ίδια ώρα δήλωσε ότι η τουρκική παραβατικότητα δυσχεραίνει την διαδικασία επίλυσης  όμως όχι την θέληση της Ελλάδας για άρση της κατοχής στην Κύπρο.

Η δήλωση του Ν. Δένδια:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος με τον φίλο ομόλογό μου, Νίκο Χριστοδουλίδη, τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας.

Συζητήσαμε σε μία συγκυρία, κατά την οποία οι απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και, δυστυχώς, εντείνονται.

Οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, αγνοούν και τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής.

Προχθές, στην Αθήνα, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω διεξοδικά τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Pompeo. Ο ίδιος έστειλε ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα από την Αθήνα όπου βρισκόταν. Συντασσόμενος με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια προαγωγής της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή, τόνισε ότι  οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή.

Αντίστοιχα τοποθετήθηκαν, επίσης, σημαντικές χώρες, εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι η μόνη αποδεκτή οδός στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις.

Όπως συνηθίζω να λέω, η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει, ευτυχώς, παρέλθει ανεπιστρεπτί. Προ πολλού. Ανήκει στο 19ο αιώνα.

Η στρατιωτικοποίηση και η τεχνητή κλιμάκωση μιας ήδη οξυμμένης κατάστασης είναι η επωδός ταραξία, περιχαρακωμένου στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών. Δεν είναι επιλογή ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους δικαίου.

Σήμερα επισκέπτομαι τη Λευκωσία προκειμένου να συντονίσουμε, Ελλάδα και Κύπρος, μαζί, από κοινού, τα επόμενα βήματά μας. Την επόμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και θα εξετάσουμε τον βέλτιστο τρόπο της κοινής μας αντίδρασης. Άλλωστε, είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Η Κύπρος, φίλες και φίλοι, δεν είναι μόνη.

Παράλληλα, συζητήσαμε και για την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Προοπτική που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ακόμη και σε αδειοδοτημένα οικόπεδα, αλλά και στην Αμμόχωστο.

Η τουρκική παραβατικότητα δεν πρόκειται να κάμψει την ακλόνητη βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί.

Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από εδώ, τη Λευκωσία, η επίλυση του Κυπριακού παραμένει κύριο μέλημα της εξωτερικής μας πολιτικής. Πυξίδα στις προσπάθειες αυτές παραμένει το Διεθνές Δίκαιο, τα Ψηφίσματα των ΗΕ και το Κοινοτικό Κεκτημένο».

Τι είπε ο Ν. Χριστοδουλίδης

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και πώς μέσα από κοινές δράσεις σε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό επίπεδο θα αντιμετωπιστούν.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις και ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ενημερώθηκε από τον Έλληνα ομόλογο του για συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Επιπρόσθετα, στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Η επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο, έρχεται την ώρα που το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται στα ύψη, καθώς η Άγκυρα έχει στείλει ήδη το «Γιαβούζ» το οποίο ετοιμάζεται να κάνει νέα γεώτρηση.

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έφτασε στην τοποθεσία Μόρφου-1 και σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει τη νέα γεώτρηση για πετρέλαιο και αέριο νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Παράλληλα, απαντώντας στις δηλώσεις Πομπέο ότι οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν κανέναν να κάνει παράνομες γεωτρήσεις, ο Ντονμέζ επισημαίνει ότι «καμιά δύναμη δεν θα εμποδίσει τις εργασίες μας»

Μιλώντας στη 10η Σύνοδο Ενέργειας της Τουρκίας, ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι «το Γιαβούζ δόξα τον Αλλάχ έφτασε το Σάββατο. Πρώτα ο Αλλάχ σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει την γεώτρησή του. Το τελευταίο για το οποίο οι στρατηγικοί μας εταίροι μπορούν να μας επικρίνουν είναι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο», είπε

«Το δικαίωμα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι καταγεγραμμένο στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θα δώσουμε πέρασμα στην ενεργειακή πειρατεία στην Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.

MHNYMA TOY IΣΡΑΗΛ

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Λευκωσία, Σάμι Ρέβελ, γράφει ότι το Ισραήλ παρακολουθεί από κοντά και με ανησυχία της τουρκικές προθέσεις για γεώτρηση στη νότια ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής, πολύ αποφασισμένος, διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι το Ισραήλ είναι «κολλητό» της Κύπρου.

«Οι φίλοι πρέπει να είναι «κολλημένοι» μεταξύ τους», είναι η απευθείας απόδοση της έκφρασης.

Στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής το Ισραήλ έκανε κίνηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης