Κόσμος

Brexit: Μια ανάσα από τη συμφωνία Βρυξέλλες και Λονδίνο

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για να προλάβουν έστω στο παρά πέντε να καταλήξουν σε μια συμφωνία συντεταγμένης αποχώρησης του Λονδίνου.

Την ώρα που βρίσκονται πολύ κοντά στο να συνάψουν συμφωνία για το Brexit, μένει μόνο ένα «αγκάθι». Aυτό του ΦΠΑ.

Οπως αναφέρουν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, έχοντας κάνει αμφότεροι συμβιβασμούς, συμφωνώντας σε όλα εκτός του ΦΠΑ, όπως ενημέρωσε και ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, τους πρεσβευτές των κρατών-μελών.

Γι’ αυτό και δεν κατάφεραν να φτάσουν σε οριστική συμφωνία στη διάρκεια της νύχτας.

Συμβιβασμοί

Τα μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς σε πεδία όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά την ενημέρωσή τους, ωστόσο, αρκετοί πρεσβευτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να ελεγχθεί, να διορθωθεί και να οριστικοποιηθεί το όποιο νομικά δεσμευτικό κείμενο προκύπτει πριν από την έναρξη, σήμερα, της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Πάντως, στα σημεία αυτά θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Β. Ιρλανδίας (DUP), ώστε να υπάρχει ελπίδα η συμφωνία να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εάν δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία θα είναι δύσκολη η έγκρισή του από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, σημείωσαν. Πράγμα που σημαίνει πως δεν αποκλείεται τελικά το σενάριο να δοθεί και τρίτη παράταση, όπως έχει αναφέρει στα βρετανικά ΜΜΕ, γερμανός διπλωμάτης.

Σε περίπτωση που η συμφωνία λάβει την υπογραφή των 27 ηγετών, το τελευταίο εμπόδιο για την κυβέρνηση είναι η κρίσιμη ψήφος των βουλευτών στο κοινοβούλιο, το ερχόμενο Σάββατο και ενδεχομένως μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Κόρμπιν θα ζητήσει δεύτερο δημοψήφισμα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, ο Κόρμπιν αναμένεται να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία για να επικυρωθεί η νέα συμφωνία για το Brexit. Κι αυτό, γιατί θέλει να εγκρίνουν οι πολίτες (ή να απορρίψουν) την τελική συμφωνία που θα υπάρξει με την ΕΕ.

Ο Τζόνσον ελπίζει να έχει καταλήξει σε μια οριστική συμφωνία ως σήμερα το βράδυ και να την παρουσιάσει στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...