Ελληνοτουρκικά

«Bόμβα» διεθνών αναλυτών: «Πιθανή μια σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας» - Έλληνας αξιωματικός ε.α.: «Αν τολμήσουν τελείωσαν»

Καθώς η Άγκυρα επεκτείνει τις δραστηριότητές της για δήθεν "εξερεύνηση" υδρογονανθράκων σε περιοχές κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ, με το τουρκικό σχέδιο να περιλαμβάνει και το νότιο Αιγαίο, πολλοί « ειδικοί» αναλυτές αλλά και ινστιτούτα, μας "προειδοποιούν" τελευταία ότι έχει αυξηθεί η δυναμική για μια πιθανή στρατιωτική αναμέτρηση της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Σαν πολλοί όμως δεν μαζεύτηκαν τελικά; Ξεχνάνε εύκολα μερικοί την ένδοξη ελληνική ιστορία. 

Σήμερα το σχέδιο της Τουρκίας για την υφαρπαγή μέρους  του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου με την ανοχή της δύσης ονομάζεται «Γαλάζια Πατρίδα» και είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα μας οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε μια πιθανότατη στρατιωτική αναμέτρηση, μεσαίας ή πλήρους κλίμακας.

Ποιο άλλο στοιχείο μας το λέει αυτό; Μα η αύξηση εκ νέου των ήδη τεραστίων κονδυλίων της γνωστής μας ΜΙΤ σε εσωτερικό και εξωτερικό, σύμφωνα και με τον αντιφρονούντα Τούρκο δημοσιογράφο Μποζκούρτ.

Υπενθυμίζουμε ότι κάθε πιθανής «στρατιωτικής ενέργειας», προηγείται πάντα ευρεία εκστρατεία συλλογής πληροφοριών με κάθε μέσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πρόσωπα.    

Σήμερα λοιπόν, σύμφωνα με τον Μποζκούρτ, η τουρκική υπηρεσία  (MİT) διαπιστώθηκε ότι έχει αύξηση των κονδυλίων της κατά 31% μόνο μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση του κρατικού ελέγχου για το 2018, ενώ για το 2019 αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη.

Χρησιμοποιώντας τη στήριξη του νεο-εθνικιστικού ισλαμικού καθεστώτος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ΜΙΤ κατασκοπεύει συνεχώς τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας, αντιφρονούντες και στόχους στους οποίους φυσικά ανήκει τόσο η Ελλάδα όσο και οι ένοπλες δυνάμεις της.

Η αύξηση που αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος, υλοποιείται ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που συμπίπτει με τα σχέδια της «Γαλάζιας Πατρίδας», της υφαρπαγής υδρογονανθράκων και της προσπάθειας δημιουργίας από το πουθενά, τουρκικής ΑΟΖ στην ΝΑ Μεσόγειο.

Η συνεχιζόμενη αναζήτηση από την Τουρκία ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει ήδη προκαλέσει εντάσεις με την Ελλάδα, η οποία βλέπει τις τουρκικές γεωτρήσεις ως παραβίαση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου.

Τουρκικά πλοία γεωτρήσεων και σεισμικής έρευνας κινούνται  στα ύδατα γύρω από την Κύπρο από τις αρχές του τρέχοντος έτους και μόλις αυτή την εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντόνμεζ, δήλωσε ότι το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz, θα ξεκινήσει τις εργασίες γεώτρησης νότια της  Κύπρου τις επόμενες ημέρες. Τα τουρκικά  πολεμικά πλοία που συνοδεύουν  τα τουρκικά τρυπάνια έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις στην περιοχή σε μια προσπάθεια  προβολής ισχύος της στρατιωτικής δύναμης της Τουρκίας.

Οι εντάσεις στο Αιγαίο έχουν χαλαρώσει τους τελευταίους μήνες, καθώς η Τουρκία έχει επικεντρωθεί στις δραστηριότητες εξερεύνησης και έρευνας γύρω από την Κύπρο.

Η Ελλάδα αντιτίθεται στις δραστηριότητες της Τουρκίας, αλλά δεν έχει πραγματοποιήσει άμεση παρέμβαση, παρόλο που είναι κράτος εγγυητής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ένας πρώην Έλληνας ανώτατος αξιωματικός του ΠΝ ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ahval ότι «πιθανότατα η Τουρκία θα περάσει την "κόκκινη γραμμή" με την Ελλάδα, αν αρχίσει να επιχειρεί  δραστηριότητες όπως γεωτρήσεις ή σεισμικές έρευνες στην περιοχή νότια του Καστελόριζου».

«Η απάντηση της Ελλάδας σε μια τέτοια παραβίαση θα βασίζονταν σε  μια πολιτική απόφαση, η οποία θα υλοποιούνταν ανάλογα με το «πόσο επιθετικές θα ήταν οι ενέργειες της Τουρκίας, αλλά για πρώτη φορά μπορώ να πω ότι η στρατιωτική επιλογή βρίσκεται σίγουρα στο τραπέζι», ανέφερε ο ίδιος.

«Οι δράσεις που λαμβάνει η Τουρκία στη Μεσόγειο και το Αιγαίο εξαρτώνται από το αν το Υπουργείο Εξωτερικών ή ο στρατός κερδίζει προβάδισμα στη χάραξη πολιτικής», δήλωσε ο Serhat Güvenç, Τούρκος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.

«Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θεωρεί το Αιγαίο και τη Μεσόγειο ως σύνολο. Έτσι, εξετάζουν τα πράγματα με έναν σκληρότερο τρόπο. Νομίζουν ότι θα πρέπει να χειριστούν όλο αυτό το ζήτημα (τις θαλάσσιες διαμάχες), αν χρειαστεί, μέσα από μια πολεμική σύγκρουση», συνέχισε ο ίδιος.

Το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, και η ειδικός Gallia Lindenstrauss, αναφέρουν  ότι η Τουρκία είναι πιθανό να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα ελληνικά νησιά ενώ υπάρχουν μηχανισμοί για την αποτροπή μιας αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών.

«Παρά τις προκλητικές εντυπώσεις, η Τουρκία πιθανότατα θα υλοποιήσει με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα τις ναυτικές της δραστηριότητες έναντι της Ελλάδας απ 'ό, τι έκανε στην Κύπρο, καθώς το τίμημα κάποιου λάθους θα είναι υψηλότερο. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μέλος της ΕΕ, αλλά και μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε η ίδια.

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό, "μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι απίθανη. Ωστόσο, η ίδια πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βασίζεται σε άλλες χώρες της περιοχή,  εάν ξεσπάσει μια τέτοιου είδους  σύγκρουση», κατέληξε η Gallia Lindenstrauss, .

Μόνοι μας λοιπόν εντελώς, αλλά αυτό το ξέρουμε ήδη , το μόνο που μας μένει είναι να λάβουμε και την ανάλογη στάση, διότι οι Τούρκοι εκλαμβάνουν τις όποιες «συζητήσεις» γενικώς με την χώρα μας ως αδυναμία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ