ΗΠΑ

Η εισβολή στη Συρία «πνίγει» τον Τραμπ - Ξεκινούν έρευνες εναντίον του - Γερουσιαστές: «Ερντογάν θα το πληρώσεις»


Με ανάρτησή του στο Twitter ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν ζήτησε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ανοίξει την επίσημη έρευνα εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

«Το έχω σκεφτεί αυτό βαθύτατα και λυπούμαι που η χώρα μας πρέπει να αντέξει αυτή τη διαδικασία, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για το Κογκρέσο να προστατεύσει το κράτος δικαίου», γράφει ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Η ανάρτηση του Κριν Βαν Χόλεν έγινε μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής στο συριακό Κουρδιστάν.
https://twitter.com/ChrisVanHollen/status/1176584234988953601?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο γερουσιαστής συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ισχυρών υποστηρικτών της συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών με τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Στην ουσία ο γερουσιαστής ζητά την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου.

Σε εξέλιξη οι βομαρδισμοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, η οποία και ανακοινώθηκε επίσημα από τον Πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» έχει δύο κύριους στόχους: Πρώτον να εκδιώξει τις μονάδες του κουρδικού YPG που χαρακτηρίζει απειλή για την εθνική της ασφάλεια και δεύτερον να δημιουργήσει μία περιοχή εντός της Συρίας όπου θα εγκατασταθούν δύο εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία.

Η κουρδική διοίκηση εκτείνεται σε μία ζώνη μήκους 480 χιλιομέτρων από τον Ευφράτη έως τα σύνορα με το Ιράκ. Άμεσος στόχος της Τουρκίας είναι να καταλάβει μία περιοχή 100 χιλιομέτρων μεταξύ των πόλεων Ras al-Ain και Tel Abyad. Είναι μία περιοχή με μεγάλο ποσοστό αραβικού πληθυσμού την οποία θα δυσκολευτούν να υπερασπιστούν οι κουρδικές δυνάμεις.

Στρατιωτικά εμβατήρια της οθωμανικής περιόδου ακούγονταν από μεγάφωνα, ενώ τα σχολεία έκλεισαν μέχρι την Δευτέρα στην τουρκική επαρχία Ακτσάκαλε στα σύνορα με τη Συρία, με την έναρξη της εισβολής τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία.

Οι τοπικές αρχές στο Ακτσάκαλε βρίσκονται σε επιφυλακή, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, σημειώνοντας πως οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να προσέχουν για πιθανά πυρά από την άλλη πλευρά των συνόρων.

«Ο Θεός να είναι μαζί μας», δήλωσε με tweet του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Χαιρετίζω κάθε έναν γενναίο στρατιώτη που συμμετέχει σε αυτή την επιχείρηση».

Τεμένη σε όλη την Τουρκία θα πραγματοποιήσουν πρωινές προσευχές αύριο Πέμπτη για το στρατό, μετέδωσε το TRT.

Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Αγκυρα

«Θα περιοριστεί η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία». Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιούνσε Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι ήταν σημαντικό να μην αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η περιοχή.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία είχε «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια» και είχε ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την επίθεση αυτή, νωρίτερα σήμερα.

Ο στόχος της Αγκυρας

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχή στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επέκρινε σήμερα με ανακοίνωσή του την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν αυτή την επίθεση και έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα» αναφέρεται στην δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ.

 

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία στοχεύει να πλήξει μόνο μαχητές και τις βάσεις τους, τα όπλα και τον εξοπλισμό τους και όχι συμμάχους.

«Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης άρχισε στις 16.00 τοπική ώρα σήμερα με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων μας, να αποτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκος του νοτίου συνόρου μας, να εξουδετερώσει τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια, καθώς και να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων στα σπίτια τους και στη γη τους» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Προστίθεται, δε, ότι η επιχείρηση αυτή έχει τον ίδιο σκοπό με αυτόν των προηγούμενων τουρκικών επιχειρήσεων «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας».

https://twitter.com/lummideast/status/1181978189893124097?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/lummideast/status/1181979079127515138?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/lummideast/status/1181980470361411584?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/RojavaNetwork/status/1181981410455883777?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Ozkok_A/status/1181981003436429313?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/cmoc_sdf/status/1181981566391787521?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/eha_news/status/1181977862888398853?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές