Πολεμική αεροπορία

1987: Όταν τα Ελληνικά Phantom «έσπασαν» το φράγμα του ήχου πάνω από τα τζαμιά της Σμύρνης - Εικόνες

Hταν ανήμερα της Εθνικής επετείου της 25ης Mαρτίου, όταν εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης, τα Ελληνικά Phantom «έσπασαν» το φράγμα του ήχου πάνω από τα τζαμιά της Σμύρνης.

Η ελληνοτουρκική κρίση του 1987 με αντικείμενο σύγκρουσης το θέμα της υφαλοκρηπίδας έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου, όταν η Τουρκία έβγαλε στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις» για έρευνες.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν οδήγησαν στα πρόθυρα του πολέμου, ωστόσο μία αερομαχία οδήγησε δύο Έλληνες πιλότους σε μία παράτολμη και επικίνδυνη ενέργεια πάνω από τη Σμύρνη...

Στις αρχές Απριλίου 1987 η ατμόσφαιρα στο Αιγαίο ήταν εκρηκτική, ενώ από ελληνικής πλευράς η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν αποφασισμένη. Ο στρατός ήταν προετοιμασμένος για πόλεμο και ολόκληρος ο Ελληνικός Στόλος είχε αναπτυχθεί στο Αιγαίο.

 

Η «επίβλεψη» του Πίρι Ρέις και οι αερομαχίες 

Οι Έλληνες χειριστές των μαχητικών είχαν λάβει εντολές να παρακολουθούν και να επιτηρούν στενά το τουρκικό ερευνητικό πλοίο. Οι αερομαχίες και οι αναχαιτίσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πολεμική αεροπορία είχαν «πυκνώσει», ενώ άλλα 40 ελληνικά αεροσκάφη ήταν έτοιμα για απογείωση.

Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο Μ.Σ. , όλα ήταν έτοιμα και οι πιλότοι των μαχητικών απλά περίμεναν το «σήμα». Χαρακτηριστικά είχε πει ότι τα ξημερώματα μπήκαν στα αεροπλάνα και περίμεναν να ριχτούν στη μάχη, αφού η ενημέρωση που είχαν ήταν σε πολεμικό πνεύμα. Καθώς ανέμεναν τη διαταγή για απογείωση, τα πράγματα είχαν αλλάξει. «…τελικά στις έξι παρά τέταρτο το πρωί υπέκλεψαν συνομιλία από το κοντινό τουρκικό ραντάρ και έμαθαν ότι το «Πίρι Pέις» δεν θα βγει. Στις έξι και τέταρτο μας είπαν ότι όλα είχαν τελειώσει»

Την επόμενη βδομάδα ο πιλότος Μ.Σ. και ο εκπαιδευτής του Γ.Π. είχαν εμπλακεί σε μία από τις πολλές αερομαχίες στο Αιγαίο, η οποία κράτησε πολλή ώρα. Μαχητικά των δύο χωρών συναντήθηκαν στην εναέρια περιοχή της Χίου και των Οινουσσών.

Καθώς είχαν ξεμείνει από καύσιμα, τα τουρκικά μαχητικά γύρισαν για προσγείωση στο κοντινό αεροδρόμιο της Σμύρνης, όπως και τα ελληνικά Φάντομ τα οποία γύρισαν στη βάση τους για τον ίδιο λόγο.

Η επικίνδυνη ενέργεια των δύο πιλότων.

«Ισιώσαμε όλα τα τζάμια των σπιτιών…» Οι δύο νεαροί πιλότοι Μ.Σ και Γ.Π δεν ακολούθησαν τα υπόλοιπα ελληνικά αεροπλάνα και προχώρησαν σε μία παράτολμη κίνηση. Ακολούθησαν τα τουρκικά μαχητικά ως τις τουρκικές ακτές και πέταξαν πάνω από το αεροδρόμιο της Σμύρνης, περίπου στα 200 πόδια. Ο αιφνιδιασμός ήταν τέτοιος που οι Τούρκοι δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, ενώ το ελληνικό αεροσκάφος είχε πλέον χαθεί από τα ελληνικά ραντάρ.

Το ραντάρ που βρισκόταν στη Λήμνο δεν μπορούσε να τους εντοπίσει, ενώ όπως ο ίδιος ο Μ.Σ είπε, το ραντάρ της Μυκόνου φώναζε σαν τρελό. «Περάσαμε χαμηλά από τον πύργο ελέγχου του τουρκικού αεροδρομίου και σηκώθηκε όλη η αεροπορία τους να μας κυνηγήσει. Tο ραντάρ της Mυκόνου φώναζε σαν τρελό. Μας έψαχναν. Hταν ο Θ. που κατάλαβε τι έγινε. Tότε πετάξαμε υπερηχητικά πάνω από όλα τα χωριά τους. Πετούσαμε πολύ μα πολύ χαμηλά κάπου στα 100 μέτρα και… ισιώσαμε όλα τα τζαμιά».

Το περιστατικό είχε διάρκεια μόλις μερικών λεπτών και λίγο αργότερα το ελληνικό Φάντομ με τους Μ.Σ και Γ.Π «εμφανίστηκε» ξανά στα ραντάρ.

Η απόκρυψη

Η επικίνδυνη ενέργεια των δύο νεαρών τότε πιλότων, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγωδία και ενδεχομένως σε πολεμική σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες. Ωστόσο οι δύο πιλότοι αποφάσισαν να μην αναφέρουν το σοβαρό περιστατικό στους ανωτέρους τους, διότι γνώριζαν ότι θα τιμωρούνταν παραδειγματικά καθώς η ενέργειά τους πιθανόν να έπαιρνε άλλη τροπή.

Οι δύο πιλότοι πολλά χρόνια αργότερα πήραν θέσεις ευθύνης στην Πολεμική Αεροπορία και αποκάλυψαν το περιστατικό ως απόστρατοι πλέον....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...