Κίνα

Όλο και πιο κοντά σε εμπορική συμφωνία οι ΗΠΑ και η Κίνα

Θετικά μηνύματα έστειλε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα, που επαναλαμβάνονται από την Πέμπτη. Την ίδια στιγμή το Πεκίνο άφηνε να εννοηθεί πως είναι ανοιχτό σε μια «μερική» συμφωνία που θα οδηγούσε στην ακύρωση της αύξησης των δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις 15 Οκτωβρίου.

Η Wall Street ενισχυόταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, καθώς οι επενδυτές προσδοκούσαν πως θα υπάρξει πραγματική πρόοδος στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου. «Καλά πράγματα συμβαίνουν στη συνάντηση με την Κίνα για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Πιο θερμά αισθήματα απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν... Όλοι θα ήθελαν να δουν να συμβαίνει κάτι σημαντικό», έγραψε χθες το απόγευμα στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ. Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λιου Χε, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «εξελίσσονται καλά».

Χθες, κινεζική κρατική εφημερίδα έγραψε πως μια «μερική» εμπορική συμφωνία θα είναι προς το συμφέρον της Κίνας και των ΗΠΑ και ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να δεχτεί την προσφορά. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα αυξήσουν στις 15 Οκτωβρίου τους δασμούς στο 30% από 25% σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 250 δισ. δολαρίων τον χρόνο, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Την Πέμπτη, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιου Χε είχε δηλώσει πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο να φτάσει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ σε ζητήματα που ενδιαφέρουν και τις δύο πλευρές, με στόχο να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Στο κύριο άρθρο της επίσημης κρατικής εφημερίδας China Daily αναφέρεται πως «μια μερική συμφωνία είναι πιο εφικτός στόχος».

Ο Τραμπ επέμενε τους προηγούμενους μήνες ότι δεν θα ήταν ικανοποιημένος από μια μερική συμφωνία, η οποία δεν θα οδηγούσε σε αλλαγή της εμπορικής πολιτικής της Κίνας και δεν θα περιελάμβανε ακανθώδη ζητήματα, όπως την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και την αλλαγή της κινεζικής βιομηχανικής πολιτικής. Ωστόσο οι επενδυτές θεώρησαν χθες πως η νύξη της Κίνας περί μερικής συμφωνίας αποτελεί σημάδι προόδου, με τη Wall Street να ενισχύεται σημαντικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ