Κόσμος

Χιλή: Έρευνες για τους θανάτους στις διαδηλώσεις ζητά ο ΟΗΕ

Η ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού έκανε λόγο για ανησυχητικές καταγγελίες υπέρμετρης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας. Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πιθανώς έως και 13, ενώ 44 έχουν τραυματιστεί, 9 εκ των οποίων σοβαρά.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρος της Χιλής, ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους θανάτους διαδηλωτών μέσα στο Σαββατοκύριακο σε ταραχές και λεηλασίες που συγκλονίζουν τη χώρα.

Η Μπατσελέτ έκανε λόγο για «ανησυχητικές καταγγελίες» υπέρμετρης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στην ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστής δεν έκανε ρητή αναφορά στον διάδοχό της τον πρόεδρο Σεμπάστιαν Πινέρα, ενώ ζήτησε την άμεση έναρξη διαλόγου και να σταματήσουν οι «εμπρηστικές δηλώσεις», οι οποίες προειδοποίησε πως μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Την Κυριακή το βράδυ ο Πινέρα δήλωσε πως επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πόλεις στο νότιο και βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις και εμπρηστικές επιθέσεις. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν κι είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο», τόνισε χθες ο Πινιέρα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του από το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στο Σαντιάγο.

«Οι αρχές πρέπει να δράσουν σε αυστηρή συμφωνία με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε εφαρμογή του μέτρου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πρέπει να επιβάλλεται κατ' εξαίρεση και να απορρέει από το νόμο», υπογράμμισε η πρώην πρόεδρος της Χιλής.

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πιθανώς έως και 13, ενώ 44 έχουν τραυματιστεί, 9 εκ των οποίων σοβαρά και 283 έχουν συλληφθεί, σημείωσε η Μπατσελέτ, επικαλούμενη τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συμπλήρωσε πως υπάρχουν αναφορές πως δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν επίσης τραυματιστεί.

Η κυβερνήτης του Σαντιάγο, Κάρλα Ρουμπιλάρ, έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα για 11 νεκρούς στις ταραχές.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει ότι ο αριθμός των συλληφθέντων που παραμένουν υπό κράτηση είναι 1.906.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ