Κόσμος

Φόβοι για κατάρρευση αεροπορικού κολοσσού της Ευρώπης: Στον «αέρα» η διάσωση - σοκ

Με έμμεσο τρόπο επηρεάζεται το μέλλον της αεροπορικής εταιρείας Alitalia, από την έκβαση της υπόθεσης διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων στην Ιταλία.

Η Alitalia, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, φέρεται να έχει πέσει θύμα του «εκβιασμού» της εταιρείας Atlantia προς την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Atlantia έστειλε μια επιστολή προκειμένου να αποχωρήσει από τον όμιλο επιχειρηματιών για τη διάσωση του πολύπαθου εθνικού αερομεταφορέα της Ιταλίας, της Alitalia.

Μολονότι, η εταιρεία Atlantia -συμφερόντων του ομίλου Benetton- επικαλείται ως αιτία για την αποχώρησή της, την έλλειψη ενός σαφούς σχεδίου διάσωσης, στην επιστολή είναι εμφανής ο συσχετισμός με ένα άλλο «ζήτημα».

Την ακύρωση από την κυβέρνηση της παραχώρησης της διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων της χώρας στον όμιλο Autostrade, το 35% του οποίου ανήκει στην Atlantia.

Στην επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Τζανκάρλο Γκουέντσι, στον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Στέφανο Πατουανέλι, τονίζεται: «Η παραμονή σε μία κατάσταση αβεβαιότητας όσον αφορά την Autostrade per l’ Italia ή ακόμη περισσότερο επιτάχυνσης της λήξης της παραχώρησης δεν μας επιτρέπουν, στα πλαίσια του αισθήματος ευθύνης αλλά και των διαθέσιμων οικονομικών δυνατοτήτων μας, με γνώμονα την προστασία των περίπου 40.000 Ιταλών και ξένων μετόχων και των 31.000 εργαζομένων του ομίλου, να συμμετέχουμε σε μία διαδικασία πολυέξοδη και με περίπλοκη διαχείριση και υψηλό κίνδυνο».

Η επιστολή προκάλεσε μεγάλο σκεπτικισμό στους κόλπους της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Η κυβέρνηση αποφάσισε την ανάκληση της διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων από την Autostrade, η οποία θεωρήθηκε υπεύθυνη για τον ελλιπή έλεγχο, που ήταν η κύρια αιτία για την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα. Όμως, αυτή η απόφαση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη μετά τη σύνδεση της διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων με τη διάσωση της Alitalia εκ μέρους της Atlantia.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της αιτιολόγησης που προτάσσει η εταιρεία, το υψηλό ρίσκο της συμμετοχής στην Alitalia, χθες το απόγευμα υπήρξε συνάντηση μελών της Atlantia με τους επιτρόπους εκκαθάρισης της Alitalia, εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και των άλλων κρατικών φορέων που θα συμμετάσχουν στη διάσωση. Δεν συμμετείχε η αμερικανική Delta, που αναμένεται να αναλάβει το 10-12% της νέας Alitalia.

Σε αυτήν τη σύσκεψη η εταιρεία πρότεινε τι πρέπει να αλλάξει στο business plan για τη διάσωση του αερομεταφορέα, ιδίως για την εξασφάλιση των πτήσεων της ιταλικής εταιρείας στη Βόρεια Αμερική, διατυπώνοντας ένα έμμεσο κατηγορητήριο προς τη Delta, προσάπτοντάς της πως επιδιώκει να αποσπάσει από την ιταλική εταιρεία τα πιο κερδοφόρα δρομολόγια και να μη δεσμευτεί ως εμπορικός εταίρος στο παραμικρό.

Πηγή:insider

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...