Οικονομία

"Φωτιά" τα ενοίκια για το 2019 - Αυξήσεις έως και 39% - Δείτε τις περιοχές (πίνακες)

Ανησυχητικά στοιχεία για τα ύψη των ενοικίων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά το Γ’ τρίμηνο του 2019, δημοσιοποίησε ο δείκτης του Spitogatos, SPI.

O SPI είναι ένας δείκτης τιμών προσφοράς ακινήτων (ενοίκια και πωλήσεις) που δίνει άμεσα την εικόνα της τάσης των τιμών της αγοράς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ο SPI τροφοδοτείται από τη βάση δεδομένων του Spitogatos που σήμερα περιέχει περισσότερες από 3 εκατομμύρια καταχωρήσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για το Γ’ τρίμηνο του 2019, προκύπτει ότι μεσοσταθμικά, για την επικράτεια, τα ενοίκια είναι αυξημένα κατά 8,9% συγκριτικά με το Γ’ τρίμηνο του 2018. Συγκεκριμένα, από 6,43 ευρώ ανά τ.μ., το Γ’ τρίμηνο του 2019 τα ενοίκια κυμάνθηκαν, μεσοσταθμικά, στα 7 ευρώ ανά τ.μ.

«Φωτιά» τα ενοίκια το 2019

Η μεγαλύτερη αύξηση για το Γ’ τρίμηνο του 2019 παρατηρήθηκε στον Αργοσαρωνικό, με τα ενοίκια να είναι αυξημένα κατά 38,9%. Πολύ μεγάλες αυξήσεις, ωστόσο, άνω του 20%, καταγράφηκαν σε πολλές ακόμη περιοχές.

Στα ύψη τα ενοίκια και στις «προσιτές» συνοικίες

Η μεγαλύτερη αύξηση για το Γ’ τρίμηνο του 2019 παρατηρήθηκε στον Αργοσαρωνικό, με τα ενοίκια να είναι αυξημένα κατά 38,9%. Πολύ μεγάλες αυξήσεις, ενδεικτικά, καταγράφηκαν στα ενοίκια στις εξής περιοχές:

  • Προάστια Πειραιά +27,3%
  • Αθήνα – Δυτικά προάστια +23,8%
  • Πέλλα +20,3%
  • Θεσσαλονίκη (υπολ. Νομού) +19,8%
  • Ν. Καρδίτσας +19,6%
  • Λακωνία +19%

Σε ό,τι αφορά το κέντρο της Αθήνας, που μαστίζεται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, τα -ήδη «τσουχτερά»- ενοίκια αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 2,3%, ενώ στον δήμο Θεσσαλονίκης παρατηρήθηκε αύξηση κατά 8,4%. Μεγάλη είναι η αύξηση και στα ενοίκια στην περιοχή του Πειραιά (+10,6%), στα βόρεια προάστια της Αθήνας (+9%).

Οι πίνακες για τις αυξήσεις στα ενοίκια

Οι πίνακες του δείκτη SPI για τα ενοίκια:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ