ΗΠΑ

Υπόθεση Ουκρανίας: Στο "στόχαστρο" μπαίνει ο δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι

Ένας Ρεπουμπλικανός πρώην βουλευτής και νυν λομπίστας άσκησε κατ' επανάληψη πιέσεις προκειμένου να απομακρυνθεί από τη θέση της η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μαρί Γιοβάνοβιτς, κάτι που έκανε τελικά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αφού τον προέτρεψε ο προσωπικός δικηγόρος του, ο Ρούντι Τζουλιάνι, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων μια Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Η Κάθριν Κροφτ και ο Κρίστοφερ Άντερσον, ειδικοί σε θέματα που αφορούν την Ουκρανία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κλήθηκαν ως μάρτυρες στην έρευνα που διεξάγουν τρεις Επιτροπές της Βουλής σε βάρος του προέδρου.

Η Κροφτ στην κατάθεσή της είπε ότι ήταν μέλος του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) στον Λευκό Οίκο από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι τον Ιούλιο του 2018. "Την εποχή που υπηρετούσα στο NSC έλαβα πολλά τηλεφωνήματα από τον λομπίστα Ρόμπερτ Λίβινγκστον, ο οποίος μου είπε ότι η πρέσβειρα Γιοβάνοβιτς πρέπει να απολυθεί. Την χαρακτήρισε "συνεχίστρια του Ομπάμα" και την συνέδεε με τον Τζορτζ Σόρος", ανέφερε η Κροφτ στην εναρκτήρια δήλωσή της, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την εφημερίδα Washington Post.

"Δεν μου ήταν σαφές τότε, ούτε τώρα, υπό ποιου τις οδηγίες ή για λογαριασμού ποιου ζητούσε ο κ. Λίβινγκστον την απομάκρυνση της πρέσβειρας Γιοβάνοβιτς", πρόσθεσε.

Η έρευνα για την παραπομπή του προέδρου επικεντρώνεται στο τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου, στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τη διενέργεια ποινικής έρευνας σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, ο οποίος ήταν στέλεχος της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma. Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει διαπράξει οτιδήποτε επιλήψιμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέλυσε τη Γιοβάνοβιτς τον Μάιο. Ο Τζουλιάνι έχει πει ότι απευθύνθηκε στον Τραμπ και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να την απομακρύνει τη θέση της την εποχή που επιδίωκε να πείσει την Ουκρανία να ξεκινήσει έρευνα για τους Μπάιντεν.

Έγγραφα που αφορούν τη γνωστοποίηση των δραστηριοτήτων των ομάδων πίεσης δείχνουν ότι υπάρχει κάποια σχέση της εταιρείας του Λίβινγκστον με τον Τζουλιάνι. Σύμφωνα με ένα από αυτά, ο Ρεπουμπλικανός πρώην βουλευτής του Οχάιο Μπομπ ΜακΊουεν, που εργαζόταν ως σύμβουλος στη Livingston Group, γνώρισε την πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο στον Τζουλιάνι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Τιμοσένκο ήταν υποψήφια για την προεδρία της Ουκρανίας φέτος την άνοιξη, όμως αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο των εκλογών, τις οποίες κέρδισε ο Ζελένσκι.

Ο Λίβινγκστον διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραπομπή του Δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον τη δεκαετία του 1990 και επρόκειτο να αναλάβει την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Όπως παραιτήθηκε το 1998, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να ηγηθεί της προσπάθειας για να παραπεμφθεί ο Κλίντον επειδή είπε ψέματα σχετικά με τη σεξουαλική σχέση του με τη Μόνικα Λιουίνσκι επειδή και ο ίδιος διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση.

Η εταιρεία του δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η Κροφτ κατέθεσε ότι μίλησε στη Φιόνα Χιλ, τη πρώην σύμβουλος του Τραμπ για τη Ρωσία, και τον Τζορτζ Κεντ, ένα στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τις ενέργειες του Λίβινγκστον όσον αφορά τη Γιοβάνοβιτς. Δεν γνωρίζει όμως αν εκείνοι αντέδρασαν και πώς στην πληροφορία αυτή.

Ο Άντερσον, στην εναρκτήρια δήλωσή του, αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες του Τζουλιάνι. Πριν ορκιστεί ο Ζελένσκι, τον Μάιο, ο Αντερσον είπε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ήταν ένα τουίτ του Ρούντοφλ Τζουλιάνι που έλεγε ότι ο επερχόμενος πρόεδρος "περιστοιχιζόταν από εχθρούς του προέδρου Τραμπ". Πρόσθεσε ότι εκείνος προσπάθησε να αντικρούσει τα αρνητικά σχόλια που προκλήθηκαν από την απομάκρυνση της Γιοβάνοβιτς και τις δηλώσεις του Τζουλιάνι.

Στη δική της κατάθεση, στις αρχές του μήνα, η Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τα κίνητρα του Τζουλιάνι και ότι πιστεύει πως την απομάκρυναν βασιζόμενοι σε "αβάσιμους και ψευδείς ισχυρισμούς ανθρώπων με σαφώς αμφισβητήσιμα κίνητρα".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...