Κοινωνία

Υπουργείο Υποδομών: Μοτοσικλέτες και ποδήλατα αποκτούν δικούς τους χώρους στάθμευσης

Η χρήση μοτοσικλέτας σε πόλεις όπως η Αθήνα μπορεί να παρέχει την απόλυτη λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης, τα δεδομένα όμως φαίνεται ότι απαιτούν τη δημιουργία ειδικών χώρων και για τα δίκυκλα.

Το υπουργείο Υποδομών προχωράει σε θεσμοθέτηση ειδικών κανόνων για να δώσει ένα τέλος στην άναρχη στάθμευση δικύκλων, που παρατηρείται κυρίως στα αστικά κέντρα. Η ρύθμιση, την οποία επεξεργάζεται ο υφυπουργός Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννης, αναμένεται να οριοθετεί την ίδρυση και τη λειτουργία χώρων στάθμευσης δικύκλων, που θα αφορά εκτός από τις μοτοσικλέτες και τα ποδήλατα.

Στη σχετική απόφαση θα περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των χώρων στάθμευσης δικύκλων μεταξύ των οποίων ζητήματα που αφορούν τις ελάχιστες διαστάσεις του χώρου που θα φιλοξενεί το δίκυκλο, τον απαιτούμενο φωτισμό που θα διαθέτει τη νύχτα, τις συνθήκες φύλαξης καθώς και τις τεχνικές προδιαγραφές (π.χ. διαγραμμίσεις, όρια θέσης οχήματος και ελιγμών).

Ταυτόχρονα εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η κατακόρυφη ανύψωση (όροφοι ή επίπεδα) ώστε να αυξάνεται η χωρητικότητα στους χώρους στάθμευσης που βρίσκονται σε μικρά οικόπεδα. Μεταξύ των σκέψεων είναι και η δυνατότητα δημιουργίας χώρου στάθμευσης δικύκλων και στα υφιστάμενα ή τα νέα πάρκινγκ αυτοκινήτων, εφόσον γίνουν οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να ορίζει τις προδιαγραφές δημιουργίας χώρων στάθμευσης δικύκλων, ενώ η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Μεταφορών αναμένεται να είναι έτοιμη στις αρχές του 2020.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ