Οικονομία

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Παράταση έως έξι μήνες για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Σε παράταση τεσσάρων έως έξι μηνών για την υπαγωγή αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών στο νόμο «τακτοποίησης» προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να προλάβουν και οι περισσότερο αμελείς να ενταχθούν στις διατάξεις του, δεδομένου ότι στελέχη του ξεκαθαρίζουν πως δε θα υπάρξει νέος νόμος για τη νομιμοποίηση τους.

Υπενθυμίζεται ότι έχουμε εισέλθει ήδη στον τελευταίο μήνα ισχύος του νόμου 4495/17, καθώς βάσει των υφιστάμενων διατάξεων δήλωση και υπαγωγή αυθαιρέτων μπορεί να γίνει έως τις 8 Νοεμβρίου, ενώ από τις 9 Νοεμβρίου οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα κινδυνεύουν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή αντιμέτωποι με τις μπουλντόζες, οι οποίες θα μπορούν να κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου αφορούν παράταση της ισχύος του νόμου για έξι μήνες με στόχο αυτή να επιμηκυνθεί έως τον ερχόμενο Μάιο. Στη συνέχεια αναμένεται να εφαρμοστεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες κατασκευών με αυθαιρεσίες να μπορούν να τις «τακτοποιήσουν» για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι προτάσεις είναι το διάστημα αυτό να οριστεί σε ένα έτος, αν και στην πράξη αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά περισσότερο.

Η παράταση που τελικώς θα δοθεί μπορεί να είναι και μικρότερη αλλά όπως φαίνεται θα είναι τουλάχιστον τετράμηνη σημειώνουν πηγές του τεχνικού κλάδου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα πολλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων που θα προκύψουν. Επίσημες ανακοινώσεις, πάντως, δεν έχουν γίνει ακόμα και ως εκ τούτου όσοι είναι αποφασισμένοι να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου, καλό είναι να σπεύσουν να το κάνουν διότι ο χρόνος τελειώνει.

Αυξημένα πρόστιμα για τις αυθαιρεσίες
Στο διάστημα της παράτασης το ύψος των παραβόλων και των προστίμων θα είναι το ίδιο. Ωστόσο εφόσον ενεργοποιηθεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, οι τιμές θα πρέπει να αναμένονται αυξημένες ειδικά για τις μεγάλες αυθαιρεσίες καθώς το υπουργείο θέλει να δοθεί το μήνυμα ότι οι «τακτοποιήσεις» δε θα είναι μία αιώνια διαδικασία.

Το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το οποίο έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) βρίσκεται, πάντως, σε τελικό στάδιο και εκτιμάται ότι θα μπορέσει να είναι λειτουργικό ακόμα και σε ένα μήνα από την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα το ενεργοποιεί.

Ουσιαστικά η παράταση που θα δοθεί θα καλύψει το κενό μέχρι την ενεργοποίηση και εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας. Ωστόσο για κτίσματα και κατασκευές που έχουν μεγάλες αυθαιρεσίες και ανήκουν στην κατηγορία 5, ακόμα και για το διάστημα που θα παραμείνει ανοιχτή η δυνατότητα υπαγωγής μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, εξετάζεται τα πρόστιμα να είναι ακόμα πιο τσουχτερά. Η οριστική λύση γι΄αυτά τα κτίρια αναμένεται να δοθεί με την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, η οποία επρόκειτο να εισαχθεί στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, κάτι το οποίο δεν έγινε εξαιτίας ζητημάτων νομολογίας.

Αντίθετα για τις μικροαυθαιρεσίες, πολλές από τις οποίες έχουν γίνει ακόμα και εν αγνοία των ιδιοκτητών, εξετάζεται η πλατφόρμα να παραμείνει ανοιχτή η δυνατότητα υπαγωγής μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου προκειμένου να δηλώνονται, καθώς εάν υπάρχει αυθαιρεσία είναι αδύνατη ή μεταβίβαση.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα στη βάση υπαγωγής αυθαιρέτων του ΤΕΕ, έχουν δηλωθεί περίπου 1,5 εκατομμύριο αυθαίρετα, ενώ τα έσοδα από τις δηλώσεις αυθαιρέτων των σχετικών νόμων από το 2011 και μετά προσεγγίζουν τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το παράβολο για αυθαίρετα έως 100 τ.μ. έχει οριστεί στα 250 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με το εμβαδό έως τα 10.000 ευρώ για χρήσεις άνω των 5.000 τ.μ., ενώ για τα πρόστιμα προβλέπονται μειώσεις σε περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής, αλλά και βάσει κοινωνικών κριτηρίων (ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, κλπ.).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...