Πολιτική

Υπάρχουν λόγοι για να ανακαλύψετε τη ναυτική πολιτεία που απλώνεται στις ρίζες ενός κόκκινου βράχου (εικόνες)

Είναι μία από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της Ελλάδας. Είναι, όμως, κι ένα άκρως φιλόξενο μέρος, με τους κατοίκους να υποδέχονται στην τσακωνική διάλεκτο τους επισκέπτες με η φράση, «Καούρ εκάματε».

Ο λόγος για το Λεωνίδιο (ή Λενίδι), την όμορφη κωμόπολη της Κυνουρίας στην Αρκαδία. Χτισμένο στις ακτές του Μυρτώου πελάγους, στη σκιά του Πάρνωνα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 90 χιλιομέτρων από την Τρίπολη.

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο κόκκινος βράχος, που ορθώνεται αγέρωχος πάνω από τον οικισμό και «σημαδεύει» το τοπίο με την επιβλητική παρουσία του.

Το όνομά του λέγεται πως το πήρε από το εκκλησία του Αγίου Λεωνίδα, που αναφέρεται σε χρυσόβουλο του 1293, ενώ τα αρχοντικά σπίτια του Λεωνιδίου αποτυπώνουν στο σήμερα την ακμή του παρελθόντος- κάποια έχοντας τη μορφή πύργου. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η αγορά, στο κέντρο της πόλης.

Οι κάτοικοι είναι τσακώνικης καταγωγής και κάποιοι μιλούν ακόμα την τσακώνικη διάλεκτο. Μάλιστα, φεύγοντας από το μέρος, θα πάρετε μαζί σας την όμορφη ευχή «Ούρα κά, άι α πορεία ντι», δηλαδή «Ώρα καλή, λάδι ο δρόμος σου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ