ΗΠΑ

Υπάρχει τρόπος να σταµατήσει η καταστροφική πορεία του Τραμπ;

Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ, την Τετάρτη το µεσηµέρι, πρέπει να αναλυθεί έχοντας στον νου ότι ο Ντόναλντ Τραµπ βρίσκεται σε καθεστώς µόνιµης άρνησης και βρίσκεται υπό την πίεση της καθαίρεσης. Αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν είναι εντελώς λάθος οι αποφάσεις του.

Πάρα πολλοί άνθρωποι στην Ουάσιγκτον είναι πεπεισµένοι ότι δεν υπάρχει τρόπος να σταµατήσει η καταστροφική πορεία του, η οποία πλέον επηρεάζει µε δραµατικό τρόπο και τα στρατηγικά συµφέροντα της Αµερικής.

∆εν µπορεί να αντιληφθεί τα εύκολα και τα αυτονόητα, και είναι απορίας άξιο για πόσο καιρό ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Ποµπέο, που σίγουρα διαφωνεί µε όσα συνέβησαν στο µέτωπο της Συρίας, θα συνεχίσει να σιωπά. Ειδικά όταν ο Ντ. Τραµπ επιβάλλει αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας, που βοηθούν τη Ρωσία και άλλες χώρες, οι οποίες θεωρούνται εχθρικές για τα αµερικανικά συµφέροντα.

Αν κοιτάξει κανείς τις φωτογραφίες από το «διάγγελµα» του προέδρου των ΗΠΑ προς τον αµερικανικό λαό, θα διαπιστώσει ότι ο Μ. Ποµπέο, ο αντιπρόεδρος Πενς και ο σύµβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Ρόµπερτ Ο' Μπράιεν, θα εύχονταν να ήταν οπουδήποτε αλλού εκτός από τον Λευκό Οίκο. Ό,τι και να λένε σήµερα, οι περισσότεροι στην αµερικανική πρωτεύουσα γνωρίζουν ότι όσα αποφάσισε ο Ντ. Τραµπ για τη Συρία είναι εναντίον των πιστεύω τους.

Ειδικά ο αντιπρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Αµερικής έδωσαν µάχες για να αποτρέψουν τη ρωσική διείσδυση. Και είδαν τις τελευταίες ηµέρες να κερδίζει η Μόσχα τη Συρία και κατ’ επέκταση τη Μέση Ανατολή, χωρίς να ρίξει µία τουφεκιά, χωρίς να χάσει έναν στρατιώτη.

Η παραχώρηση στη Μόσχα έγινε από τον ίδιο τον Αµερικανό πρόεδρο. Το πρόβληµα της απουσίας κάθε εµπιστοσύνης προς την Αµερική είναι το θέµα συζήτησης ανάµεσα στα κυβερνητικά στελέχη και στο Κογκρέσο. Τα µηνύµατα που έρχονται από τις αµερικανικές πρεσβείες έχουν δραµατικό τόνο.

Οι κυβερνήσεις των ξένων χωρών θέλουν να γνωρίζουν τι συµβαίνει και υποβάλλουν ερωτήσεις. Εχουν απόλυτο δίκιο να φοβούνται ότι οι όποιες συµφωνίες υπογράφονται µε την Ουάσιγκτον, µπορούν ανά πάσα στιγµή να ακυρωθούν από τον πρόεδρο Τραµπ.

Η ανησυχία στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε επίπεδο κυβερνήσεων και γενικά πολιτικού κόσµου, έχει φτάσει στο ζενίθ. ∆ικαιολογηµένες όλες οι ανησυχίες. Εχουµε να κάνουµε µε έναν ακραία επιθετικό γείτονα, ο οποίος έχει στο τσεπάκι του τον Αµερικανό πλανητάρχη. ∆εν αποτελεί δική µας διαπίστωση, αλλά το φωνάζουν τα γεγονότα και οι δηλώσεις του Ντ. Τραµπ.

Το Στέιτ Ντιπάρτµεντ και ο Μ. Ποµπέο έχουν κάνει εξαιρετικές δηλώσεις εναντίον της επιθετικότητας της Τουρκίας. Αλλά οι άνθρωποι στην Αθήνα και τη Λευκωσία υποβάλλουν ένα σοβαρό και δικαιολογηµένο ερώτηµα: Πόσο µετρούν, όταν ο Ντ. Τραµπ άγεται και φέρεται από τον Ταγίπ Ερντογάν; Και µε δεδοµένο ότι η Αµερική πρόδωσε τους Κούρδους συµµάχους της, που της προσέφεραν στον πόλεµο εναντίον των τζιχαντιστών 11 χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, τι θα πράξει ο Ντ. Τραµπ αν ο σουλτάνος της Τουρκίας επιτεθεί στο Αιγαίο, στη Θράκη και την Κύπρο; Θα ισχύσουν οι δηλώσεις του Μ. Ποµπέο στην Αθήνα ή ο Αµερικανός πρόεδρος θα µας πει ότι δεν πειράζει κανένας την Τουρκία;

Το έργο των καλών πρεσβευτών των ΗΠΑ στην Αθήνα και τη Λευκωσία έγινε ξαφνικά εξαιρετικά δύσκολο...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...