Κόσμος

Τσαβούσογλου: Γιατί πρέπει να φοβάται την απομόνωση η Τουρκία;

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσε τη δική του απάντηση σχετικά με το εάν πρέπει η Τουρκία να φοβάται την απομόνωση.

«Γιατί πρέπει να φοβάται η Τουρκία αν θα απομονωθεί; Αντιμετωπίζουμε την τρομοκρατία και η τρομοκρατία είναι ο κοινός εχθρός μας» ανέφερε στο Sputnik ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στο Sputnik για τη στάση του απέναντι στην απόφαση του Ιρανού αξιωματούχου Αλί Λαριτζάνι να μην παραβρεθεί σε διάσκεψη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν θέλω να σχολιάσω την απόφαση ενός εκ των ομιλητών από τα κοινοβούλια των συμμετεχουσών χωρών. Αυτός, ενδεχομένως, έχει τους λόγους του. Αλλά χαιρόμαστε που βλέπουμε τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας Βιάτσελαβ Βολόντιν σε αυτή τη διάσκεψη. Η διάσκεψη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ζωτικής σημασίας. Τα κοινοβούλια πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη νομοθετική διαδικασία, αλλά και στην κοινοβουλευτική διπλωματία» τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ερωτηθείς αν φοβάται την απομόνωση της Τουρκίας, είπε «γιατί πρέπει να φοβάται η Τουρκία αν θα απομονωθεί; Αντιμετωπίζουμε την τρομοκρατία και η τρομοκρατία είναι ο κοινός εχθρός μας».

Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν νομίζω ότι η Ρωσία έχει κάτι εναντίον αυτής της επιχείρησης. Η Ρωσία ανησυχεί για ορισμένες ευαίσθητα πράγματα, όπως η εδαφική ακεραιότητα και η ενότητα της Συρίας. Μας ανησυχούν κι εμάς επίσης», συμπλήρωσε.

«Εάν ρίξετε μια ματιά σε όλες τις κοινές δηλώσεις Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν, θα δείτε ότι πάντα υπογραμμίσαμε την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας» συνέχισε.

Χαρακτήρισε επίσης τρομοκρατική οργάνωση τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), κατηγορώντας τους ότι διαθέτουν αποσχιστική ατζέντα και προσπαθούν να χωρίσουν τη χώρα.

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτό. Αντιμετωπίζουμε μαζί την τρομοκρατία (σ.σ. με άλλα κράτη), με τη Ρωσία. Γι 'αυτό η Ρωσία μας υποστήριξε στον ΟΗΕ. Εάν ορισμένες χώρες έχουν διπλά πρότυπα όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας - αυτό είναι το πρόβλημά τους. Δεν φοβόμαστε την απομόνωση, αν η αλήθεια είναι από την πλευρά μας, καθώς στοχεύουμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Σε εξέλιξη για τέταρτη ημέρα η τουρκική επιχείρηση στη Συρία
Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, με τον τουρκικό στρατό να υποστηρίζει ότι δυνάμεις του κατέλαβαν το κέντρο της πόλης Ρας αλ-Αΐν το μεσημέρι του Σαββάτου, κάτι που πάντως διαψεύδουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Κατά το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, έχουν εξουδετερωθεί περισσότεροι από 400 «τρομοκράτες» εξουδετερώθηκαν. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κουρδικού Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της Συρίας, από την έναρξη της επιχείρησης, έχουν δολοφονηθεί δεκάδες πολίτες, εκατοντάδες έχουν τραυματισθεί, ενώ τέλος χιλιάδες εκτοπίσθηκαν.

Στόχος της Άγκυρας, είναι η δημιουργία μίας ασφαλούς κατά την Τουρκία ζώνης στην περιοχή, στα ανατολικά του Ευφράτη. Η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία ως παρακλάδι του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Άγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση.

​Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) - παρακλάδι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) - αποτελούν, σύμφωνα με την Άγκυρα, την ένοπλη πτέρυγα του PKK.

Πεντάγωνο: Τα αμερικανικά στρατεύματα δέχθηκαν πυρά από τουρκικές δυνάμεις
Σε δήλωσή τους την Παρασκευή το βράδυ, αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα κοντά στην πόλη Κομπανί είχαν δεχθεί πυρά πυροβολικού που προέρχονταν από τουρκικές θέσεις.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που δίνει στους Αμερικανούς αξιωματούχους την εξουσία να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα αμερικανικά σχέδια για κυρώσεις, προειδοποιώντας με αντίποινα. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε ότι δεν τίθεται θέμα πυρών κατά Αμερικανών στρατιωτών.

Πούτιν: Η Συρία πρέπει να απαλλαγεί από κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία
Η Συρία πρέπει να απαλλαγεί από κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα.

Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι αυτός ο κανόνας πρέπει να εφαρμόζεται για όλα τα κράτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές