Περιβάλλον

Το «τσιτάχ της θάλασσας» είναι άραγε γρηγορότερο από το τσιτάχ της στεριάς; (βίντεο)

To τσιτάχ ξέρουμε ότι μπορεί να πιάσει ακόμα και τα 112 χλμ/ώρα για μερικές δεκάδες μέτρα. Τρομακτικές ταχύτητες, καθώς στη στεριά δεν έχει όμοιό του. Τι γίνεται όμως στον κόσμο του νερού;

Εκεί βασιλιάς είναι ένα μπλε-γκρι ψάρι που φτάνει τα 3 μέτρα και τα 100 κιλά βάρος. Ξιφία ιστιοφόρο το λέμε ελληνικά (Istiophorus) και κινείται με ταχύτητες 109 χλμ/ώρα. Κλέβει όμως, καθώς αυτό το νούμερο το πιάνει με μεγάλα πηδήματα έξω από το νερό.

Το sailfish καλύπτει 30,4 μέτρα/δευτερόλεπτο και είναι πράγματι πολύ γρήγορο. Αν το βάζαμε σε μια πισίνα 200 μέτρων, θα την έκανε σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Όσο για τον χρόνο του θρύλου της κολύμβησης Μάικλ Φελπς, αυτός το κάνει σε 1,42 λεπτά (2,1 μέτρα/δευτερόλεπτο).

Χωρίς τα άλματα έξω από το νερό πάντως, το ταχύτερο ζώο της θάλασσας είναι η όρκα, που κλειδώνει στα 15,4 μέτρα/δευτερόλεπτο. Και το δελφίνι είναι επίσης ταχύτατο (10,6 μέτρα/δευτερόλεπτο), όπως και η δερματοχελώνα (9,8 μέτρα/δευτερόλεπτο).

https://youtu.be/pRyFGSTaQ_Y

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ