Αθλητισμός

Το στιγμιότυπο της Ντόχα: Ο αθλητής που τερμάτισε τελευταίος όμως έγινε viral - Βίντεο


Ο αθλητής που έζησε την πιο συγκλονιστική στιγμή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2019 στη Ντόχα, μιλάει για τον... άγγελο- συναθλητή του που τον βοήθησε να τερματίσει.

Πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου 2019 στη Ντόχα δεν τον ήξερε σχεδόν κανείς, εκτός από τη γενέτειρα του στην Αρούμπα. Πλέον, ο Τζόναθαν Μπάσμπι είναι παγκοσμίως γνωστός μετά την κούρσα των 5000 μέτρων, παρότι τερμάτισε τελευταίος και με πέντε λεπτά διαφορά από τον πρώτο.

Ο Αφρικανός αθλητής τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κούρσας του και δεν μπορούσε καλά - καλά να περπατήσει, αλλά με τη βοήθεια του 26χρονου, Μπραϊμα Νταμπό από την Γουινέα Μπισάου που τον πήρε... παραμάσχαλα τερμάτισαν μαζί και έγινα viral σε όλη την ήπειρο. Αυτή ήταν άλλωστε και η μαγεία του αθλητισμού και η στιγμή που έχει αποτυπωθεί σε όλους από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Ντόχα.

Ούτε τα χρυσά μετάλλια, ούτε τα παγκόσμια ρεκόρ τράβηξαν πάνω τους τόσα βλέμματα, όσο η κίνηση του Νταμπό (ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας του στη Ντόχα) να βοηθήσει τον συναθλητή του να τερματίσει υποβασταζόμενος. Ο Τζόναθαν Μπάσμπι από την Αρούμπα, όπου είναι ο αθλητής που δεν μπορούσε να φτάσει ως το τέλος μόνος του μιλάει στο Sputnik για τον... άγγελο του, όπως αποκαλεί τον Μπραΐμα Σουντάρ Νταμπό, τον οποίο δεν ήξερε μέχρι τότε, αλλά πλέον είναι ο κολλητός του.

https://youtu.be/b-vOrcw0s5Q

Ο Νταμπό που είναι από τη Γουινέα Μπισάου δήλωσε μετά την κούρσα για τη κίνηση fair play του πως: «Σκοπός μου ήταν να εκπροσωπήσω τη χώρα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χάρηκα που κατάφερα να βοηθήσω το άλλο παιδί που είχε πρόβλημα. Τον είδα που δεν έτρεχε κανονικά και κατάλαβα πως κάτι συμβαίνει και δεν πρόκειται να τερματίσει. Από την πλευρά μου υπολόγισα πως δεν πρόκειται να καταρρίψω το προσωπικό μου ρεκόρ και τότε σκέφτηκα πως ίσως είναι καλύτερα να τον βοηθήσω να τερματίσει. Άλλωστε αυτός είναι και ο βασικός σκοπός ενός αγώνα. Με ευχαρίστησε πολλές φορές, δεν μπορούσε καλά καλά να μιλήσει. Σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα και άρα η συζήτησή μας δεν θα μπορούσε να κρατήσει πολύ».

https://youtu.be/o0wxOC4qrDM

Τι λέει, όμως, για όλα αυτά ο Τζόναθαν και αν πίστευε ποτέ πως ένας αθλητής θα έκανε μια τέτοια κίνηση; «Δεν νομίζω πως θα το έκανε κάποιος άλλος. Ανθρώπους σαν τον Νταμπό είναι πολύ δύσκολο να βρεις. Είναι πάρα πολύ καλός, ευγενικός και ιδιαίτερος άνθρωπος. Είχε πει σε μια συνέντευξη του πως θα το έκανε και κάποιος άλλος το ίδιο, αλλά δεν το πιστεύω και αυτό τον κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό άνθρωπο», μας λέει ο Μπάσμπι.

Ανθρώπους σαν τον Νταμπό είναι πολύ δύσκολο να βρεις. Είναι πάρα πολύ καλός, ευγενικός και ιδιαίτερος άνθρωπος.

Όλα πήγαιναν μια χαρά στο αγώνισμα μέχρι και ο αθλητής από την Αρούμπα ένιωσε κάτι και δεν μπορούσε να πατήσει το πόδι του: «Δεν ξέρω με σιγουριά τι συνέβη και αν έχω πρόβλημα με την υγεία μου αλλά όλα ήταν εντάξει. Μόνο στα τελευταία 300 μέτρα ένιωσα ότι τα πόδια μου δεν με βαστάνε και αισθάνθηκα ότι επρόκειτο να πέσω κάτω. Δεν μπορώ να πω ότι δεν μπορούσα να τρέξω την απόσταση επειδή έχω τρέξει αρκετούς ημιμαραθώνιους και έχω κερδίσει σχεδόν σε όλους που έχω συμμετάσχει».

«Αυτός ο τύπος είναι ο μεγαλύτερος άνθρωπος με τη μεγαλύτερη καρδιά που έχω γνωρίσει ποτέ»

Και ξαφνικά εκεί που ήταν έτοιμος να πέσει κάτω και να μην τερματίσει έρχεται από μηχανής Θεός ο Νταμπό να τον πιάσει από τον ώμο και να πάνε τα τελευταία μέτρα μαζί: «Δεν ήξερα τον Μπραϊμα Νταμπό πριν από αυτό. Απλά του είπα "aynoo aynoo" που σημαίνει όχι όχι όχι και γιατί συμβαίνει αυτό. Αισθανόμουν πολύ πεσμένος αλλά έλεγα ας τελειώσω αυτόν τον αγώνα. Δεν θα έλεγα ότι δεν είμαι περήφανος για μένα επειδή πολλοί άνθρωποι είναι υπερήφανοι για μένα επειδή συνέχισα. Αυτός ο τύπος (σ.σ. ο Νταμπό) είναι ο μεγαλύτερος άνθρωπος με τη μεγαλύτερη καρδιά που έχω γνωρίσει ποτέ και τώρα είμαστε καλοί φίλοι», αναφέρει ο 33χρονος αθλητής.

Δεν θα αφήσω αυτό να με ρίξει κάτω. Από αυτό που έγινε μπορώ μόνο να... μεγαλώσω και να με κάνει πιο ισχυρό

Ο Τζόναθαν Μπάσμπι δεν το βάζει κάτω μετά από συνέβησαν στη Ντόχα και κοιτάει να πιάσει το όριο για να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020: «Δεν θα αφήσω αυτό να με ρίξει κάτω. Από αυτό που έγινε μπορώ μόνο να... μεγαλώσω και να με κάνει πιο ισχυρό. Ο επόμενος αγώνας μου είναι στο Κουρακάο στα 10 χιλιόμετρα στις 27 Οκτωβρίου 2019. Ο στόχος μου για το μέλλον θα είναι οι αγώνες "Garifta" τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα δούμε αν μπορώ να προκριθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

 

Ο Τζόναθαν Μπάσμπι με τον Μπραϊμα Νταμπό

«Μου είπε "πάμε" και "στηρίξου πάνω μου" και κρεμάστηκα πάνω του μέχρι την γραμμή του τερματισμού»

Ένα αθλητικό κλισέ που λέμε συχνά στην Ελλάδα είναι το: «Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς» και μπορεί ο Μπάσμπι να μην το γνωρίζει, αλλά μίλησε για τη στιγμή που ο Νταμπό τον σήκωσε: «Ειλικρινά αισθάνθηκα μια πολύ δυνατή λαβή και κάποιος να με κρατάει. Μου είπε "πάμε" και "στηρίξου πάνω μου" και κρεμάστηκα πάνω του μέχρι την γραμμή του τερματισμού. Αυτός ο τύπος είναι ένας άγγελος», αποκάλεσε ο Μπάσμπι τον Νταμπό στο Sputnik και συνέχισε: «Δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα αλλά ο τρόπος με τον οποίο το έκανε εγώ τον καταλάβαινα και απλά συνέχισα να τον κρατάω».

«Ο Νταμπό είναι ένας άγγελος»

Για... φινάλε, ο Τζόναθαν Μπάσμπι αποθέωσε τον άνθρωπο που έδειξε τη μεγαλοψυχία του αναφέροντας: «Όλοι στην Αρούμπα τον ευχαριστούν για αυτό που έχει κάνει. Όλοι στην Αρούμπα θέλουν να τον δουν στη χώρα και όλοι είναι περήφανοι γι' αυτόν όπως και εγώ. Λαμβάνω μηνύματα από όλο τον κόσμο. Είναι υπερήφανοι και του τρέφουν μεγάλο σεβασμό. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την iaaf Αρούμπα που με επέλεξε να εκπροσωπήσω το νησί μου».

Αναμφισβήτητα, η σκηνή των δύο αθλητών είναι από τις κορυφαίες που έχουν διαδραματιστεί σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και θα μνημονεύεται για χρόνια.
https://twitter.com/YahooSports/status/1177638992101068806?ref_src=twsrc%5Etfw

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ