Κόσμος

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «καλές" τις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά

Ως «καλές» χαρακτήρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις συνομιλίες με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, στη Στοκχόλμη, σχετικά με τα πυρηνικά. Οι ΗΠΑ τονίζουν ότι ζητήματα 70 χρόνων δεν θα επιλύονταν «μέσα σε ένα Σάββατο».

Οι ΗΠΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστηρίζουν ότι είχαν «καλές συνομιλίες» με τη Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά, στη Στοκχόλμη, σε αντίθεση με όσες πληροφορίες προέρχονται από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Βόρειας Κορέας, Κιμ Μιονγκ Γκιλ, ανέφερε ότι οι συνομιλίες απέτυχαν επειδή οι ΗΠΑ δεν είχαν κάνει την απαραίτητη προετοιμασία και δεν προσέφεραν κάτι νέο στο τραπέζι. Μάλιστα, η Πιονγκγιάνγκ πρότεινε τον τερματισμό των συνομιλιών έως το τέλος του έτους.

«Τα πρώτα σχόλια από την αντιπροσωπεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας δεν αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο ή το πνεύμα της σημερινής συζήτησης των οκτώμισι ωρών. Οι ΗΠΑ έφεραν δημιουργικές ιδέες και είχαν καλές συζητήσεις με τους ομολόγους της από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μόργκαν Ορτάγκους, και συμπλήρωσε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία «προχώρησε σε μια σειρά νέων πρωτοβουλιών που θα μας επιτρέψουν να σημειώσουμε πρόοδο σε καθέναν από τους τέσσερις πυλώνες της κοινής δήλωσης της Σιγκαπούρης».

«Δεν θα ξεπεραστούν τα ζητήματα 70 χρόνων μέσα σε ένα Σάββατο»

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζεται ότι οι δύο χώρες δεν θα ξεπεράσουν την κληρονομιά 70 χρόνων πολέμου και εχθρότητας στην κορεατική χερσόνησο μέσα σ' ένα Σάββατο και απαιτείται ισχυρή δέσμευση εκατέρωθεν. Σύμφωνα, δε, με τη Μόργκαν Ορτάγκους, οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν την πρόσκληση για τις διαπραγματεύσεις στη Στοκχόλμη μέσα σε δύο εβδομάδες. Δεν αναφέρθηκε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για τη Βόρεια Κορέα.

Η βορειοκορεατική πλευρά τόνισε ότι οι ΗΠΑ ήρθαν στις διαπραγματεύσεις με άδεια χέρια.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ζήτησε περισσότερη ευελιξία από τις ΗΠΑ σε σχέση με τις κυρώσεις.

Το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης τέθηκε για πρώτη φορά κατά τη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ, στη Σιγκαπούρη, τον Ιούνιο του 2018. Οι δύο πλευρές, η αμερικανική και η βορειοκορεατική, είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση τεσσάρων σημείων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ