Εκκλησία

Το απόλυτο χάος με το ουκρανικό μια μέρα πριν τεθεί επί τάπητος στην ελληνική Ιεραρχία

Κι ενώ ο ένας μετά τον άλλον οι Έλληνες Ιεράρχες συνιστούν να μην ληφθούν αποφάσεις στην αυριανή συνεδρίαση της Ιεραρχίας για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα , η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο μοιάζει χαώδης!

Καταρχάς μετά τον Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης που σε επιστολή του ζητούσε να μην ληφθεί θέση ακόμη και υπογράμμιζε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν έχει το αλάθητο ήρθε η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Κερκύρας που ζητά επίσης αναβολή για την απόφαση για το ουκρανικό και “να περιμένουμε τα πρεσβυγενή πατριαρχεία”. 

Σαν να μην έφταναν αυτά είχαμε και το τελεσίγραφο Ιλαρίωνα στην Ελλαδική Εκκλησία πως όποιος αναγνωρίσει τους σχισματικούς της Ουκρανίας θα απομονωθεί.

Τον Ρώσο Ιεράρχη που έχει κινήσει γη και ουρανό το τελευταίο διάστημα για να αποφύγει μια δυσάρεστη εξέλιξη για την Μόσχα αρνήθηκε πάντως να συναντήσει ο Μητροπολίτης Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη ) Νικόλαο της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

Ο κ. Νικόλαος εξήγησε σε μια επιστολή που ακολούθησε την άρνησή του πως “δεν είναι θέμα έλλειψης σεβασμού στον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα και τους εκπροσώπους του Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας συναντήθηκε με κάθε έναν από εμάς σε πολλές περιπτώσεις και νομίζω ότι δεν έχει κανέναν λόγο να αμφιβάλει προσωπικά για τα αδελφικά μας συναισθήματα”.

Ο Ιλαρίων είχε βρεθεί αρχές του μήνα σε συνέδριο στο Βέλικο Τάρνοβο.

"Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Εκκλησίας θα αποφασίσει για το «ουκρανικό πρόβλημα» όταν έρθει ο καιρός και τότε θα υπαγορευτεί από το Άγιο Πνεύμα και θα είναι σωστό και αντάξιο της εκκλησίας μας. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, μου φαίνεται σημαντικό να διαλύσω τις αμφιβολίες ότι η Ιερά Σύνοδος μπορεί να αποφασίσει υπό εξωτερική πίεση, επηρεασμένη από εξωτερικούς παράγοντες”, αναφέρει η επιστολή.

Την ίδια στιγμή χθες έληξαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας χωρίς καμία αναφορά στο ουκρανικό ζήτημα παρά το γεγονός πως πρόσφατα είχε δημιουργηθεί αναστάτωση όταν ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων απέστειλε επιτιμητική επιστολή προς τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης Χρυσόστομο, επειδή συλλειτούργησε με Επίσκοπο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Μητρόπολη Λαγκαδά. Οι Φαναριώτες ερμηνεύουν την στάση αυτή ως στήριξη στην Μόσχα!

Τέλος σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Ιεραποστολικής Παλαιστινιακής Εταιρείας Σεργκέι Στίπασιν, είπε: «Δεν αλλάζω τη θέση μου». Ο ίδιος είχε εκφραστεί για τα γεγονότα στην Ουκρανία λέγοντας πως τo θέμα «θα έβλαπτε την ενότητα ολόκληρης της Ορθοδοξίας» και πρόσφερε υπηρεσίες διαμεσολάβησης για να εξομαλύνει την κατάσταση.

Μέσα σε αυτό το απόλυτο χάος καλείται αύριο η Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας να συζητήσει το θέμα. Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και κυρίως να μην έχουμε εντάσεις και αποχωρήσεις όπως σε άλλες Ιεραρχίες...

Τέλος σύμφωνα με την  Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων  αντιπροσωπεία της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας βρέθηκε αυτές τις μέρες έξω από το χώρο που συνεδρίαζε η Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας και μοίρασε βιβλία για τους διωγμούς που έχουν υποστεί.

"Προσφέραμε φυλλάδια σε όλους τους ιεράρχες και τους κληρικούς που συμμετέχουν στην Σύνοδο", δήλωσε ο π.Βίκτορ. "Υπήρχαν πολλοί κληρικοί και επισκόποι. Γενικά, τα έλαβαν με μεγάλο ενδιαφέρον. Τα διάβασαν, τα κοίταξαν, μας πλησίασαν για να θέσουν ερωτήσεις. Οι επίσκοποι έστειλαν επίσης τους βοηθούς τους να λάβουν επιπλέον αντίγραφα και μας ρώτησαν για τις καταστάσεις που περιγράφονται σε αυτά "

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει η Ένωση, υπήρξε ένας επίσκοπος ο οποίος ισχυριζόταν αρκετά επιθετικά προς τους Ουκρανούς εκπροσώπους, επιμένοντας ότι: "Όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. κανείς δεν κτυπά κανέναν εκεί ».

"Τον προσκαλέσαμε να έρθει, και του δείξαμε ένα βίντεο. Μετά από αυτό, ξεφούσκωσε αμέσως λίγο, "δήλωσε ο π. Βίκτορ.

Το βιβλίο "Η άλλη πλευρά του Τόμου: Οι συναντήσεις μου με πραγματικούς χριστιανούς" περιγράφει συναντήσεις με ενορίτες της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας στην Επαρχία Rivne οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν την πίστη τους στον Χριστό και την Εκκλησία Του ακόμα και υπό τις συνθήκες έντονων πιέσεων και διώξεων από τις αρχές και τους σχισματικούς ακτιβιστές.

Συνολικά, περίπου 100 αντίτυπα του φυλλαδίου διανεμήθηκαν στις 10 και 11 Οκτωβρίου στην ελληνική Ιεραρχία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ