Κύπρος

Τουρκική «εισβολή» στην Κύπρο - Άγκυρα: «Δεν θα μείνουμε θεατές των εργασιών ξένων εταιρειών» - Φοβικό σύνδρομο από Αθήνα-Λευκωσία

Η Άγκυρα οδηγεί στα άκρα την ένταση και ετοιμάζεται να βάλει τρυπάνι τη Δευτέρα στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ την ίδια ώρα η Λευκωσία προχωρεί σε διπλωματικές ενέργειες για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Η Κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της προς τις Βρυξέλλες, από τις οποίες αναμένει ουσιαστική στήριξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το βράδυ της Τετάρτης (2/10) έχουν γίνει διαδοχικές συσκέψεις στο ΥΠΕΞ, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Δημοκρατίας και Υπουργών, με στόχο την εφαρμογή πλάνου αντιμετώπισης της άνευ προηγουμένου τουρκικής παραβίασης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αποφασίστηκε όπως τεθεί προς συζήτηση η νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για συντονισμό. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία και με Γαλλία και Ιταλία, οι εταιρείες των οποίων έχουν αδειοθοτηθεί στο τεμάχιο 7.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του Μουσταφά Ακιντζί και του Αντόνιο Γκουτέρες τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παρίσι ή στη Γενεύη. Η Γαλλία είναι μία από τις τρεις χώρες στις οποίες θα βρίσκεται ο ΓΓ του ΟΗΕ την περίοδο εκείνη. Οι άλλες δύο είναι η Ελβετία και η Τουρκία, με την τελευταία να αποκλείεται εκ των πραγμάτων. Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι έχει κλείσει το ραντεβού, ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανό σενάριο στο πλαίσιο της παρουσίας του Αντόνιο Γκουτέρες λίγο πριν την ετοιμασία της σχετικής έκθεσής του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΚΙΝΤΖΙ

Η Τουρκία και οι Τ/κ δεν πρόκειται να παραμείνουν με τα χέρια δεμένα, σε θέση θεατή ενώπιον των εργασιών που διεξάγουν ξένες εταιρίες για λογαριασμό των Ε/κ στη θάλασσα. Αυτό μεταξύ άλλων λέει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη του στην «Κ» και στο Νίκο Στέλγια. Ο κ. Ακιντζί διερωτάται αν τα εμπόδια θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με τη λύση του Κυπριακού και προσθέτει ότι αυτό θα ήταν φυσικά το ιδανικό σενάριο. Προσθέτει ότι «θα ήταν και πολύ καλό να σημειώσουμε πρόοδο σε τέτοιου είδους ζητήματα πριν επιλυθεί το Κυπριακό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιταχύνουμε την διαδικασία για τους όρους αναφοράς, την οποία αναμένει ο γ.γ. του ΟΗΕ».

Σε άλλο συναφές ερώτημα της «Κ», ο Μουσταφά Ακιντζί εξηγεί ότι υπάρχουν τρεις οδοί στο ζήτημα της ΑΟΖ: «Πρώτη, από ότι γνωρίζω το επεσήμανε κάποτε και ο κ. Ρολάνδης, το μορατόριουμ. Λύνουμε το Κυπριακό και μετά ψάχνουμε φυσικό αέριο. Αυτό δεν είμαστε σε θέση να το πράξουμε. Δεύτερη, αφού δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μορατόριουμ, τότε ας συνεργαστούμε. Εμείς έχουμε μια πρόταση. Υπάρχουν πτυχές, οι οποίες δεν σας αρέσουν; Προτείνετε τότε κάτι άλλο εσείς. Να υπάρξει διάλογος. Να συνεχίσουμε την εργασία πάνω από την πρόταση. Να βρούμε μια διέξοδο από κοινού. Τρίτη, αν δεν είναι και αυτό εφικτό, τότε θα προχωρήσουμε σε ξεχωριστές εργασίες.

Πρόκειται για αυτό που συμβαίνει τώρα. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι υπάρχει άλλη οδός. Εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία, η Τουρκία θα διεξάγει έρευνες σε περιοχές που διεκδικεί, στη δική της υφαλοκρηπίδα και σε περιοχές όπου έχει λάβει εξουσιοδότηση από τους Τ/κ. Δεν υπάρχει τέταρτη επιλογή», καταλήγει ο Τ/κ ηγέτης, στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί στην «Κ» την Κυριακή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...