Εκκλησία

Τι συμβαίνει με τον Πατριάρχη Γεωργίας; Διαψεύδεται η παραίτηση, ανησυχία για την υγεία του, καταγγελίες για δολοπλοκίες

Του Άγγελου Ρούσσου

Πριν από δύο χρόνια τέτοιες μέρες, με μια ιστορική απόφαση ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας κατέστησε ουσιαστικά “ισότιμο” του τον Μητροπολίτη Senaki και Chhorotskussky Shio (Mujiri). Ο Πατριάρχης ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας ονόμασε τοποτηρητή του τον Μητροπολίτη, ο οποίος θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις της Εκκλησίας στην περίπτωση παραίτησης, ή θανάτου του Πατριάρχη ή άλλων λόγων που θα καθιστούν αδύνατη την εκπλήρωση των καθηκόντων του .

Δύο χρόνια μετά από αυτήν την κίνηση, κι ενώ ο κ. Ηλίας έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από θέματα υγείας, οι φήμες για επικείμενη παραίτηση ξαναφούντωσαν.

Πάντως το Πατριαρχείο της Γεωργιανής Αποστολικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι ο Πατριάρχης Ηλίας Β σκοπεύει να ανακοινώσει την παραίτησή του.

"Οι αναφορές που κυκλοφορούν από μερικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που υποστηρίζουν ότι ο πατριάρχης έχει μεταφερθεί σε κάποιο απομονωμένο μέρος όπου προετοιμάζει μια δήλωση σχετικά με την παραίτηση του από τον πατριαρχικό θρόνου είναι απολύτως αναληθείς", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διάκονος Μίκαελ Μποτόβελι και κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην διαδίδουν πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν από το Πατριαρχείο.

Η Ιερά Σύνοδος της Γεωργιανής Εκκλησίας θα συνέλθει στις 31 Οκτωβρίου με την υπόδειξη του Πατριάρχη για να συζητήσει τα πιό πιεστικά ζητήματα σχετικά με την Εκκλησία, πρόσθεσε.

Τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα κάποια ρεπορτάζ  συζητώντας με διάφορους πολιτικούς και εμπειρογνώμονες τις πρόσφατες σκανδαλώδεις δηλώσεις του μητροπολίτη Ιακώβ ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Giorgi Kvirikashvili,, ο σημερινός πρωθυπουργός Giorgi Gakharia και ο υπουργός Εσωτερικών Vakhtang Gomelauri προσπάθησαν να τον πείσουν να συμμετάσχει σε μια δολοπλοκία για την κατάσχεση του πατριαρχικού θρόνο του Ηλία από τον αναπληρωτή του, τον Μητροπολίτη Σιό.

Ο Μητροπολίτης Ιακώβ αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ορισμένοι ιεράρχες ανώτερου επιπέδου της Γεωργιανής Εκκλησίας είναι διεφθαρμένοι και συνδέονται με εγκληματικές οργανώσεις.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, το Πατριαρχείο ανακοίνωσε ότι ο Πατριάρχης Ηλίας Β 'υπέγραψε διάταγμα για την αποδοχή της παραίτησης του Μητροπολίτη Ιακώβ από την θέση του βοηθού Επισκόπου του Πατριάρχη και επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου της Εκκλησίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ