Εθνικά θέματα

Την ιστορική επέτειο του «ΟΧΙ» γιόρτασαν σήμερα τα σχολεία της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας

Στον σημερινό Εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου,  τα σχολεία της ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας, εστίασαν στην ανθρωποκεντρική διάσταση των ηρώων των μαχών της 28ης Οκτωβρίου.

Οι μαθητές του Αβερωφείου Σχολείου διάβασαν επιστολές που έγραψαν οι Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο, αλλά και αποσπάσματα από τα ημερολόγιά τους που διασώθηκαν, προβάλλοντας τα ντοκουμέντα και προκαλώντας συγκίνηση για τους αγώνες τους για την ελευθερία.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε και στο σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που διαδραματίστηκε στο Ελ Αλαμέιν, στα αιγυπτιακά παράλια και υπήρξε η αρχή του τέλους για τον γερμανοϊταλικό άξονα.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιος Κοτσιώνης, ανέγνωσε το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνη Διαματάρη.

Ενώ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Εδμόνδος Κασιμάτης, δίνοντας ένα μήνυμα προς την πατρίδα, τόνισε ότι «η παροικία της Αλεξάνδρειας και ειδικότερα η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, είναι παρούσα με τα σχολεία μας, το γηροκομείο μας και όλα τα ιδρύματά της. Και θα στέκεται πάντοτε αρωγή στη μεγάλη ευθύνη που έχει έναντι του Ελληνισμού της Διασποράς και έναντι της μεγάλης ιστορίας των Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια και ειδικότερα της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας, που ιδρύθηκε το 1843 και αποτελεί την παλαιότερη ελληνική κοινότητα σε όλον τον κόσμο».

Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Κλαδάκης. Ακολούθησε η επίδοση της σημαίας στους μαθητές του Τοσίτσαιου Δημοτικού Σχολείου από την διευθύντρια, Αγγελική Τσιαδήμη και στους μαθητές του Αβερωφείου από την διευθύντρια, Δήμητρα Παπανώτα.

Η συγκινητική εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Αιγύπτου. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της ελληνικής κοινότητας, Μιχάλης Καρυδιάς, ο οικονομικός επόπτης, Πάρης Πεφάνης Μακρής, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας, Λιλίκα Θλιβίτου και άλλοι επίσημοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...