Κόσμος

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για τη Συρία

Ο πρόεδρος Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν, λίγες ώρες πριν την έναρξη της προαναγγελθείσας χερσαίας επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω των εξελίξεων στην περιοχή της βόρειας Συρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, η επικοινωνία των δύο ηγετών αφορούσε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή και της στρατιωτικής επιχείρησης στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, όπως και τη συριακή κυβέρνηση, για τα τουρκικά σχέδια.

https://twitter.com/anadoluagency/status/1181886740769988608

Υπερασπίστηκε δε, το δικαίωμα της Τουρκίας για την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία, σημειώνοντας ότι αποκλειστικός στόχος είναι οι Κούρδοι μαχητές.

Διαψεύστηκε η πληροφορία περί έναρξης της επιχείρησης

Το πρωί της Τετάρτης, ο ανταποκριτής του Sputnik στη γειτονική χώρα έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg περί έναρξης της τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

Διαμήνυσε, συγκεκριμένα, ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν έχουν περάσει τα συρο-τουρκικά σύνορα και επομένως, η χερσαία επιχείρηση δεν έχει ξεκινήσει.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή από την Άγκυρα, μετέδωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει να εισέρχονται στο συριακό έδαφος.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης, στενός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η τουρκική επιχείρηση θα ξεκινήσει σύντομα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επανέλαβε την αποφασιστικότητα του τουρκικού στρατού. Προειδοποίησε δε, ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχτεί – με οποιοδήποτε κόστος - τη δημιουργία ενός «διαδρόμου τρομοκρατίας δίπλα από τα σύνορά μας».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την άμεση έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, με στόχο την εκκαθάριση της παραμεθόριας περιοχής (σ.σ. συροτουρκικά σύνορα).

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε το βράδυ της Κυριακής ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα στηρίξουν την τουρκική επιχείρηση και ότι θα αποχωρήσουν από την περιοχή.

Έκκληση της Μόσχας για διάλογο

Την ίδια ώρα, έκκληση για διάλογο απηύθυνε σε Κούρδους και Δαμασκό ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θέτοντας ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

«Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει τη γνώμη μας για το τι συμβαίνει στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στα ρωσο-τουρκικά σύνορα» έσπευσε να υπενθυμίσει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Και πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι σταθερή και βασίζεται στην ανάγκη επίλυσης όλων των προβλημάτων σ’ αυτό το τμήμα της Συρίας, μέσω του διαλόγου μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Δαμασκού και των εκπροσώπων των κουρδικών κοινοτήτων».

Στο ίδιο πλαίσιο, γνωστοποίησε ότι η Μόσχα έχει επικοινωνήσει και με τις δύο πλευρές (σ.σ. συριακή κυβέρνηση – Κούρδοι), οι οποίες επιβεβαιώνουν την πρόθεση έναρξης ενός διαλόγου για τη διευθέτηση των προβλημάτων, ανάμεσα στα οποία και αυτό της ασφάλειας των συνόρων (Συρία – Τουρκία).

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη της σταθερότητας» έσπευσε να συμπληρώσει.

Όσον αφορά την επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, ο Λαβρόφ παρέπεμψε στις διαβεβαιώσεις της Άγκυρας για τον σεβασμό της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Συρίας.

Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στον αμερικανικό παράγοντα, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδειχθεί ανίκανη να διαπραγματευτεί για το συριακό ζήτημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ